Mainos

Bin Ladenin kuskille vankeustuomio

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin entinen autonkuljettaja ja henkivartija on tuomittu vankeusrangaistukseen. Jemeniläinen Salim Ahmed Hamdan tuomittiin terrorismin tukemisesta. Häntä odottaa todennäköisesti elinkautinen vankeusrangaistus.

Mies julistettiin syylliseksi vain osaan häntä koskeneista syytteistä. Hänet todettiin syylliseksi terrorismin avustamiseen, mutta syyttömäksi salaliittosyytteisiin.

Hamdan on ensimmäinen Yhdysvaltojen terrorisminvastaisen sodan nimissä pidättämä niin kutsuttu vihollistaistelija, jota vastaan on aloitettu oikeudenkäynti Guantanamossa. Hamdanin oikeudenkäynti oli myös ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti Yhdysvalloissa sitten toisen maailmansodan.

Hamdan ehti odottaa tuomiotaan Yhdysvaltojen Kuubassa sijaitsevalla vankileirillä yli kuusi vuotta. Ainakin 80 muuta odottaa samanlaista oikeuskäsittelyä. Guantanamossa on yhä noin 260 vankia.

Amnesty torjuu tuomion

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ei hyväksy tuomiota.

Amnestyn mukaan Salim Hamdanin oikeudenkäynnin olosuhteet eivät täyttäneet kansainvälisiä vaatimuksia.

Järjestön mukaan Guantanamon vankileirillä säilytettäviä epäiltyjä ei pitäisi viedä sotatuomioistuimen eteen, vaan heidän tapauksensa tulisi käsitellä siviilioikeudessa. Amnesty toisti myös vaatimuksensa siitä, että Yhdysvaltain hallinnoima, mutta Kuubassa sijaitseva Guantanamo pitäisi sulkea kokonaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.