Mainos

Bin Ladenin "kehuskeluvideo" julki

Yhdysvallat uskoo julkaistun videon kiistattomasti osoittavan bin Ladenin syyllisyyden.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkisti tänään kohutun videonauhan, jonka sanotaan osoittavan selkeästi, että Osama bin Laden oli syyskuun terrori-iskujen takana.

Neljäkymmentä minuuttia kestävässä, huonotasoisessa amatöörinauhoituksessa nähdään bin Laden kahden avustajansa kanssa. Mukana on myös tunnistamaton sheikki. -Me laskelmoimme ennakkoon vihollisuhrien määrän tornin sijaintiin perustuen. Me laskimme, että isku osuisi kolmeen-neljään kerrokseen. Asiantuntemukseni mukaan koneen polttoaineen sytyttämä tulipalo sulattaisi rakennuksen rautarakenteen sekä romahduttaisi alueen, johon kone iskisi sekä kerrokset sen yläpuolella, sanoo bin Laden nauhalla.

Bin Ladenin mukaan iskut onnistuivat yli odotusten ja "hyödyttivät islamia suuresti". Yhdysvaltain hallituksen hankkimat tulkit käänsivät nauhan. Juuri käännöstyötä syytettiin nauhan julkistamisen viivyttämisestä.

USA halusi nauhan julkisuuteen

Nauhalla Bin Laden myös antaa ymmärtää, että kaikki iskuihin osallistuneet eivät välttämättä tienneet, että kyseessä oli itsemurhatehtävä. -Me pyysimme heitä kaikkia menemään Yhdysvaltoihin, mutta he eivät tienneet mitään operaatiosta, eivät kirjaintakaan. Heidät kaikki oli koulutettu ja emme paljastaneet heille operaatiota, ennen kuin he olivat siellä ja juuri ennen kuin he nousivat koneisiin.

Yhdysvaltain hallinto halusi saada nauhan julkisuuteen, sillä se on osa propagandasotaa, jonka avulla koetetaan todistaa saumattomasti Osama bin Ladenin olleen iskujen takana. Nauhan nähneet päättäjät ovat vakuuttuneita siitä, että bin Laden on päävastuussa iskuista. Tätä saatetaankin käyttää puolustuksena, jos Yhdysvallat ulottaa etsinnät Afganistanin ulkopuolelle.

Ensimmäisten amerikkalaisarvioiden mukaan nauha todistaa senkin, että al-Qaida-verkoston solut toimivat bin Ladenin käskystä eivätkä itsenäisinä yksikköinä.

Nauhoitus kuvaa pääosin illallista ja sen jälkeistä keskustelua Jalalabadissa olevassa rakennuksessa. Nauha löytyi hylätystä rakennuksesta.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.