Mainos

Bin Laden syyttää länttä muslimivihasta videoviestissä

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin uusi videoviesti hämmentää Yhdysvaltoja.

-

Terroristiepäilty Osama bin Laden on syyttänyt länttä ja erityisesti Yhdysvaltoja vihasta islamia kohtaan videolla, josta Qatarissa toimiva al-Jazeera -satelliitti-tv-asema esitti otteita eilen.

Nauhoituksen mahdollisesta ajankohdasta esitettiin tuoreeltaan ristiriitaisia arvioita. Tv-aseman mukaan bin Ladenin viesti olisi nauhoitettu kaksi viikkoa sitten.

Bin Ladenin mukaan Yhdysvaltain syyskuun tuhoisien terrori-iskujen tavoite oli pakottaa Yhdysvallat lopettamaan palestiinalaisia sortavan Israelin tukeminen.

Bin Ladenia pidetään terrori-iskujen taustahahmona, ja Afganistanin Taleban-hallinnon päätös olla luovuttamatta bin Ladenia amerikkalaisten käsiin johti Yhdysvaltain Afganistanin sotilasoperaatioon. Operaatio on bin Ladenin mukaan todiste Yhdysvaltain muslimivihasta ja kateudesta islamilaista maailmaa kohtaan, amerikkalaiset tv-kanavat CNN ja NBC raportoivat videon sisällöstä.

Bin Ladenin mukaan Yhdysvalloilla ei ole todisteita siitä, että hän tai hänen al-Qaida-verkostonsa olisi syypää syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin New Yorkissa ja Washingtonissa.

Bin Ladenin puheiden perusteella arvioitiin, että video olisi saatettu tehdä joulukuun alkupuolella. Ajankohtaa ei NBC:n mukaan voitu mitenkään varmistaa.

Bin Ladenia ei ole saatu kiinni, ja hänen kuolemastaan on liikkunut vahvistamattomia tietoja. Yhdysvaltain erikoisjoukot haravoivat edelleen muun muassa Afganistanin itäosassa sijaitsevaa Tora Boran aluetta bin Ladenin löytämiseksi.

Al-Jazeera on ilmoittanut esittävänsä 30-minuuttisen videon kokonaisuudessaan tänään. Arabimaailmassa suosittu tv-asema on aiemminkin saanut esitettäväkseen bin Ladenin videoviestejä.

Pentagon hämmentyi videosta

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ilmoittanut olevansa epätietoinen siitä, mitä julkisuuteen tulleesta bin Ladenin videopuheesta pitäisi ajatella. Pentagonin tiedottajan mukaan epäselvää on niin videon aitous kuin nauhoitusajankohtakin.

Valkoinen talo puolestaan tyrmäsi videon pelkkänä terroristipropagandana.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.