Mainos

Bin Laden kehottaa muslimeja tukemaan Irakin kapinallisia

Al-Qaida-terroristiverkoston johtaja Osama bin Laden on kehottanut uusimmassa viestissään muslimeja tukemaan Irakin kapinallisia. Viestin mukaan tuki irakilaiskapinallisille on paras tapa tukea myös Israelin saarrosta kärsiviä palestiinalaisia.

- Puhun Gazan saarrosta ja siitä kuinka saada Palestiina takaisin sionistisen vihollisen käsistä -- tulella ja raudalla, bin Ladeniksi esitelty puhuja sanoi illalla julkisuuteen tulleella ääninauhalla. Puhuja syytti arabijohtajia Gazan saarron tukemisesta.

Al-Jazeera-tv-kanavan julkistaman ääninauhan aitoudesta ei ole toistaiseksi arviota.

Myös EU sai uhkauksia

Islamistinen verkkosivusto julkaisi viime yönä bin Ladenin viestin, jossa tämä uhkasi Euroopan unionia ankaralla rangaistuksella Muhammed-pilapiirrosten takia.

Islamistisella verkkosivulla julkaistussa viestissä bin Laden katsoo, että piirrokset ovat osa uutta islaminvastaista ristiretkeä ja vahvistus siitä, että sota islamia vastaan on yhä käynnissä. Hän syytti myös paavia osallisuudesta ristiretkeen.

- Te koettelette muslimeja ja vastaus on se, minkä näette, eikä se, minkä kuulette, bin Laden vihjasi.

Yhdysvalloissa toimiva yksityinen IntelCenter-yritys arvioi, että viesti on tulkittavissa selväsanaiseksi uhkaukseksi ja se kenties ennakoi tulevaa huomattavaa iskua. Toisaalta brittiläinen turvallisuusalan tutkimuslaitos Asia-Pacific Foundation katsoi, että viesti kertoo ennemminkin verkoston pyrkimyksistä kuin hyökkäyksen uhasta.

Viisiminuuttisen ääninauhan oheen oli liitetty animaatio keihään lävistämästä ja vertavuotavasta Euroopasta sekä ilmeisesti vanhaa videokuvaa bin Ladenista ampumassa rynnäkkökiväärillä.

Tanska ei lisää turvatoimia

Tanskan turvallisuuspalvelu PET ilmoitti, ettei sillä ole aikeita lisätä turvatoimia Tanskassa uhkauksen vuoksi. Entinen turvallisuusarvio pysyy yhä sen mukaan voimassa. Sen sijaan turvallisuuspalvelu uskoo, että tanskalaisiin voi kohdistua entistä suurempi uhka alueilla, joilla ääriryhmät ovat aktiivisia, kuten Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Pakistanissa ja Afganistanissa.

Vatikaani torjui tänään bin Ladenin syytökset paavin osallisuudesta islaminvastaiseen ristiretkeen. Uutistoimisto Ansan mukaan italialaiset viranomaiset pitävät paavi Benedictus XVI:een kohdistuvia syytöksiä vakavana uhkana.

Pilapiirrokset pinnalla jo vuosikausia

Monet muslimit ovat pitäneet profeetta Muhammedista tehtyjä pilapiirroksia loukkaavina. Ensimmäisenä ne julkaisi tanskalaislehti Jyllands-Posten syksyllä 2005. Piirrokset nostattivat kovaa kohua ja jopa väkivaltaisia mellakoita ympäri maailmaa. Tosin piirroksia käytettiin monissa maissa myös poliittisena aseena.

Helmikuussa tanskalaislehdet julkaisivat yhden kuvista uudelleen vastalauseena pilapiirtäjän salamurhan suunnittelulle.

Edellisen kerran bin Laden esiintyi ääninauhalla joulukuun lopussa. Tuolloin hän varoitti Irakin sunnimuslimeja ryhtymästä taisteluun al-Qaidaa vastaan. Marraskuussa hän kehotti EU-maita lopettamaan yhteistyön Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa.

Bin Ladenin uskotaan piileksivän Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.