Mainos

Billnäsin ruukki herää vihdoin eloon

Suomi saa viikonloppuna uuden kesätapahtuman, kun Billnäsin historiallinen ruukki herätellään henkiin huomisesta alkaen. Ohjelmassa on kesän aikana kuusi erilaista tapahtumaa antiikkimessuista kunnianhimoiseen taidenäyttelyyn ja musiikkiesityksistä lastenteatteriin. Nopealla aikataululla pystyyn laitetun Billnäs Sommar -tapahtuman profiili tuntuu olevan ensimmäisenä kesänä vielä hiukan hakusessa, mutta tarkoitus on vedota perheisiin ja saada liikkeelle jopa 40 000 ihmistä.

Billnäsin ruukin omistaja Olli Muurainen

-Tämän viimeisen viiden kuukauden aikana tässä on tehty monta pientä ihmettä eli ruukin pajoja ja veistämöitä on muutettu näyttelytiloiksi, musiikkiareenoiksi ja kahviloiksi ja samalla tämä alue on magneetin lailla vetänyt erilaisia järjestäjiä ja galleristeja. Todella monet haluavat tulla rakentamaan uutta Billnäsiä. Syynä on alueen rikas historia, ruukin tarina, kaunis alue sekä uusi dynaaminen tapahtumapaikka, jossa on valtavasti mahdollisuuksia, arvioi Billnäsin ruukin omistaja Olli Muurainen.

Muurainen osti Billnäsin ruukin joulukuussa reilulla miljoonalla eurolla silloiselta Pohjan kunnalta, nykyiseltä Raaseporilta. Köyhä kunta oli pystynyt tekemään vain pieniä ylläpitokorjauksia ja lähinnä varastona pidetty ruukki oli pahoin ränsistynyt.

Ensi alkuun Muurainenkin on lähinnä lakaissut pölyt lattioilta, eikä ole vielä lähtenyt suuriin korjaustöihin. Kaikkialla näkyykin eletyn elämän patina. Mutta rapistuneenakin vanha tehdasmiljöö on nähtävyys, melkeinpä taideteos.

-Minun mielestäni juuri nyt on ehdottomasti hyvä aika perustaa uusi tapahtuma. Jos taloudessa ei ole mennyt hirveän hyvin, niin sitten voi tehdä kaikkea pientä kivaa ja minun mielestäni tällainen kesätapahtuma sopii oikein hyvin tämän päivän teemaan.

Taantuma ei Finland Festivals -ketjun mukaan näytäkään vaikuttavan vielä kävijämääriin, mutta sponsoreiden saaminen tapahtumille on vaikeutunut. Myös Muurainen sanoo tehneensä nyt kaksinkertaisesti töitä sponsorirahan saamiseksi.

1600-luvulta periytyvällä Billnäsin ruukilla oli parhaimmillaan töissä yli tuhat ihmistä. Siellä tehtiin muun muassa laadustaan tunnettuja työkaluja ja maankuuluja Billnäsin konttorihuonekaluja. Kun tilat kävivät vanhanaikaisiksi, työt siirrettiin muualle vuosikymmeniä sitten.

Katso Terhi Hyvärisen juttu Raaseporista (Seitsemän uutiset 4.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.