Mainos

Bilehumala nuorten aikuisten yleisin juomatapa

Naiset reagoivat miehiä kielteisemmin juomisen käsistä karkaamiseen.

Seurallinen bilehumala ja istuskelu pari lasillista nauttien näyttävät olevan tämän päivän nuorten aikuisten yleisimmät juomatavat. Dosentti Jukka Törrösen analyysi 23-35-vuotiaiden miesten ja naisten juomispäiväkirjoista kertoo myös, että naiset reagoivat edelleen miehiä selvästi kielteisemmin siihen, että juominen karkaa käsistä. Tutkimuksen aineistona on 60 juomapäiväkirjaa.

Törrösen aineistossa on lukuisia miesten kirjoittamia päiväkirjoja, joissa mies odottaa innolla tulevaa iltaa, riemuitsee illan kuluessa humalateoistaan ja antaa itselleen vielä seuraavana päivänä kiitosta kaatokännistä. Vaikka naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt, naiset eivät koe miesten tavoin kännissä örveltämistä koskaan myönteisenä asiana.

Seurallisen bilehumalan ohella yleisin juomatapa on istuskelu ravintolassa, puistossa, koti-illassa tai mökillä. Yksi tärkeä nykyajan juomatapa on ruokajuominen, jota myös osa miehistäkin arvostaa ja tekee siitä jopa viiteryhmiensä arvostamaa hyvettä.

Päiväkirjoissa ei näy, että juomista rajoitettaisiin esimerkiksi terveyshaittojen pelossa, vaikka noin kolmasosa kirjoittajien juomiskerroista ylittää asiantuntijoiden asettaman kuuden annoksen terveysriskirajan. Törrösen mukaan julkinen sekotori tuhlaakin voimavarojaan, jos se pyrkii vähentämään nuorten juomista yksinomaan terveysriskivalistuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.