Bildt ja Tuomioja: Itämeren kaasuputki ympäristökysymys

Ruotsin ulkoministeri vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa maan uuden hallituksen ministerinä. Esillä olivat muun muassa Itämeren kaasuputki ja Suomen ja Ruotsin väliset suhteet.

Ruotsin ja Suomen ulkoministerien mielestä Venäjän Itämeren pohjalle suunnittelema kaasuputki ei ole turvallisuuspoliittinen vaan ympäristöpoliittinen kysymys. Ministerit edellyttävät sen vuoksi putken ympäristövaikutusten tarkkaa selvittämistä.

Viipurin alueelta Saksaan kaavailtu kaasuputki oli esillä tänään Ruotsin uuden ulkoministerin Carl Bildtin ja Erkki Tuomiojan välisissä keskusteluissa. Bildt vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa Fredrik Reinfeldtin hallituksen ministerinä.

Bildt joutui myös Suomessa selvittämään tiedotustilaisuudessa omistuksiaan öljy- ja kaasuyhtiö Vostokissa. Yhtiöllä on 1200 kilometrin pituisen kaasuputken vetämistä suunnittelevan venäläisen kaasujätin Gazpromin osakkeita.

Carl Bildt

Bildt on ministeriksi tulonsa jälkeen myynyt osakkeensa, mutta hänellä on edelleen Vostok Naftan optioita, jotka laukeavat joulukuussa. Ruotsissa on arvioitu, ettei Bildt voisi neuvotella tämän kytköksen vuoksi Gazpromin putken ympäristöhaitoista.

Omistus ei Bildtin mukaan ole mikään ongelma, koska hän aikoo myydä optionsakin heti joulukuussa, kun se tulee mahdolliseksi. Ruotsin ulkoministeri uskoi, ettei kaasuputken ympäristövaikutuksia ryhdytä punnitsemaan sitä ennen, eivätkä jääviyskysymykset siten nouse esille.

Bildt korosti, että Ruotsissa tehdään hankkeesta lakeihin ja sopimuksiin nojaava perusteellinen selvitys, jossa otetaan huomioon Itämeren haavoittuva luonto. Tuomioja painotti, että hankkeen täytyy täyttää ankarimmat ympäristövaatimukset.

Hyvä yhteistyö ei riipu vaaleista

Tuomioja ja Bildt keskustelivat vierailun aikana Euroopan unionin asioista, Lähi-idän tilanteesta ja kahdenvälisistä kysymyksistä.

Tuomiojan mukaan Suomella ja Ruotsilla on samanlaisia näkemyksiä maailmantilanteesta ja ongelmista, joita maiden tulisi hoitaa EU:n jäseninä. Bildt uskoi maiden välisten suhteiden vain syventyneen viime vuosina.

- On pidettävä huolta siitä, että tämä kolkka Euroopasta, meidän maamme, on mukana ja pääsee hyötymään suurista muutoksista kansainvälisessä taloudessa ja politiikassa. Siksi tarvitaan ja käydäänkin entistä tiiviimpiä keskusteluja. En ole ollut pitkään ulkoministerinä, mutta tämä on kolmas tai neljäs tapaamisemme ja odotamme seuraavaa, Bildt kuvaili.

Tuomioja vakuutti, että hyvä yhteistyö jatkuu entiseen tapaan sekä Ruotsin äskettäisten vaalien että Suomen tulevien vaalien jälkeen.

Yhdysvaltoihin Bildt ehti jo viime viikolla ja tapaaminen ulkoministeri Gondoleeza Ricen kanssa järjestyi heti.

- On tunnustettava, ettei Eurooppa pysty yksin kaikkeen. Yhdistämällä voimat ja hakemalla yhteisymmärrys politiikassa voimme yhdessä Yhdysvaltojen kanssa aloittaa vastamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin, Bildt kuvaili.

Ruotsin porvarihallituksen ohjelmaan on kirjattu on tavoite parantaa suhteita Yhdysvaltoihin. Ainakaan teoriassa Suomi ei jättäydy kelkasta.

- Mitä paremmat suhteet molemmilla on sinnekin suuntaan, sen parempi. Meillähän on sama huomio ja sama tavoite myös meidän voimassa olevassa hallitusohjelmassa, sanoi Tuomioja.

Bildt leimasi pelkiksi löysiksi puheiksi arvelut siitä, että hän saattaisi nousta EU:n ulkopoliittiseksi edustajaksi Javier Solanan jälkeen.

- Aina on liikkeellä huhuja siitä, mikä minusta tulee, hän kuittasi.

Bildt tapasi vierailunsa aikana myös presidentti Tarja Halosen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat