Biden: Baltimoren turmasilta rakennetaan uudelleen – "Aiomme panna liikkeelle taivaat ja maat"

Nauhoitus paljastaa viranomaisten keskustelut hetkeä ennen Baltimoren siltaromahdusta 1:45
Kuuntele: Viranomaisten nauhoitetuista keskusteluista selviää tapahtumat ennen aluksen törmäystä siltaan.

Biden kävi Baltimoren siltaturmapaikalla perjantaina ja vannoi, että silta rakennetaan uudelleen. Sen on arvioitu kestävän vuosia ja maksavan miljardeja dollareita.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden vannoi tuhoutuneen sillan luona Baltimoressa, että se rakennetaan uudelleen.

Francis Scott Key -silta romahti, kun rahtialus törmäsi siihen maaliskuun lopussa.

Baltimoren satama on yksi Yhdysvaltojen vilkkaimmista. Sataman toimintaa on pyritty avaamaan asteittain, jotta laivaliikenne pääsisi kulkemaan. Romahtaneen sillan tuhansia tonneja painava metalliromu on vaikea siirtää ja siinä kestää kauan. Bidenin mukaan uusi kanava satamaan avataan toukokuun loppuun mennessä. Baltimoren turmassa kuoli kuusi tietyöntekijää, jotka työskentelivät sillalla. Biden saapui turmapaikalle presidentin helikopterilla.

– Näin ilmasta sillan, joka repeytynyt palasiksi -- mutta maassa näin yhteisön, joka on tuotu yhteen, Biden sanoi.

Kolmas vainaja löydettiin perjantaina

Silta romahti vain sekunneissa, kun Dali-niminen suuri kauppa-alus törmäsi sen pilariin. Sillan uudelleenrakentamisen on arvioitu kestävän vuosia ja maksavan miljardeja dollareita. Alus on edelleen romahtaneen sillan alla. Sen kyydissä on arviolta 4 700 konttia.

Siltaromun raivaajat toivovat, että kun romahtaneet rakennelman osat on saatu pilkottua ja romu nostettua vedestä, pelastajat löytäisivät vielä kadoksissa olevien ihmisten ruumiit. Washington Postin mukaan kolmas ruumis löydettiin vedestä perjantaina.

Biden osoitti kunnioitustaan kuolleille työntekijöille, jotka olivat maahanmuuttajia Meksikosta, Guatemalasta, El Salvadorista ja Hondurasista.

Sillasta tuli vaalipuheiden kohde

Baltimoren satama on yksi merkittävimmistä vientisatamista Yhdysvalloissa varsinkin ajoneuvoalalla. Marylandin osavaltion laskelmien mukaan sataman kautta kulkee muun muassa noin 850 000 kulkuneuvoa vuodessa. Sillan romahtamisen ja sataman lamaantumisen pelätään aiheuttavan laajoja ongelmia Yhdysvaltain talouteen, kun tavaraa ei kyetä liikuttamaan.

Biden puhui sillan edustalla myös kannattajilleen. Silta tultaisiin korjaamaan "amerikkalaisella työvoimalla ja amerikkalaisella teräksellä". Biden hakee jatkokautta presidentinvaaleissa marraskuussa. Biden on muun muassa painottanut, että hän palauttaa tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin Kiinasta.

Biden on vedonnut kongressiin, että se hyväksyisi sillan uudelleenrakentamisen hintalapun. Kongressi on ollut riitainen tähän mennessä useasta asiasta eikä varmuutta ole siitä, että Bidenin pyyntö menisi läpi.

– Me saamme tämän maksettua. Me aiomme panna liikkeelle taivaat ja maat, jotta silta rakennetaan uudelleen niin pian kuin inhimillisesti mahdollista, Biden sanoi.

Baltimoren konttialus päästi paksua mustaa savua hetkeä ennen törmäystä – näin asiantuntija näkee tapahtumien menneen 0:53
VIDEO: Asiantuntija kävi videokoosteen Baltimoren siltaturmasta hetki hetkeltä.

Lue myös:

    Uusimmat