Betoniseinän kohonneet kosteusarvot

Moi! Kysymyksessä on vuonna -91 rakennettu rivitalo, jonka huoneistojen märkien tilojen välisistä seinistä (betonielementti) on mitattu kohonneita kosteusarvoja. Arvot ovat koholla noin metrin korkeuteen läpi seinän. Kuinka todennäköistä on, että kohonneet arvot johtuvat siitä että seinärakenne imee kosteuden perustuksista? Laatoitukset ovat kunnossa eikä merkkejä irtonaisista laatoista ole.

Kosteuden aiheuttajaksi on useita vaihtoehtoja: mainitsemanne ilmiö eli kosteus nousee pohjarakenteesta, kosteus kondensoituu eli kylmä ilma pääsee rakenteisiin tai suihkun vesi aiheuttaa kosteusmittarilla näkyvät arvot.

Jos ongelman syy on talon perustan kautta tuleva, on tässä ainakin kaksi todennäköistä vaihtoehtoa: rakennuksen ulkopuolinen valumavesi pääsee pohjarakenteisiin eli salaojitus on puutteellinen tai puuttuu kokonaan, vesiputkistossa on vuoto ja se levittää vettä joskus kauaksikin varsinaisesta vuotokohdasta

Joskus kylmävesiputken pintaan kondensoituva vesi tuottaa kosteutta, muttei ole todennäköistä tässä tapauksessa, jos seinä todellakin on betonielementti eli putket eivät ole elementin sisällä.

Muu tulkinta riippuu siitä, onko tuolla kohdalla suihku vai ei. Laattahan ei ole vesieriste vaan muistuttaa enemmänkin pesusientä: se imee varsin helposti kosteuden läpi. Mittarilla voidaan saada huomattavankin korkeita kosteusarvoja, mutta tämä ei välttämättä ole huolestuttavaa edellyttäen, että vesieristys on oikein asennettu. Ei ole harvinaista myöskään, että myyntiin rakennetun talon kylpytilojen vesieristys puuttuu tai on puutteellinen.

Vaikka laatat eivät olekaan irronneet (vielä), on ongelman syy selvitettävä kiireellisesti. Pitkäaikainen kosteus joka tapauksessa rapauttaa betonirakenteita, lahottaa puuosia sekä aiheuttaa homevaaran. Riittävän aikaisessa vaiheessa tehty kosteusvauriokorjaus on helppo toimenpide ja homeen poisto ei ole ongelma. Jos vaurio pääsee leviämään, ovat toimenpiteet todella laajoja ja kalliita. Usein korjausten aikana joudutaan avaamaan ja kuivaamaan koko alapohja, jolloin asunto on tilapäisesti asuinkelvoton.

Hyvä yhteenveto ja toimenpidevinkkejä löytyy Internet-sivulta http://www.rks-yhtiot.fi/index2.htm.

Sakke

Lue myös:

    Uusimmat