Mainos

Betancourt vaikenee panttivankeutensa hirveyksistä

Ingrid Betancourt on varovainen, kun puhuu kärsimyksistään vasemmistosissien panttivankina Kolumbiassa. Betancourt kertoo, että häntä kidutettiin ja sieppaajat käyttäytyivät "pirullisesti".

Kolumbialais-ranskalainen poliitikko ei halua kuitenkaan muistella ihan kaikkea. Betancourt, 46, on päättänyt, ettei hän puhu julkisuudessa kaikkein ahdistavimmista hetkistään. Entinen presidenttiehdokas sanoi saaneensa lohtua katolisesta uskosta.

- Tarvitaan valtavasti henkistä voimaa, että pystyy estämään itseään vajoamasta syvyyteen, hän pohti ranskalaisen radion haastattelussa.

- Olin kahlehdittuna ympäri vuorokauden puolet vankeusvuosistani. Yritin kantaa kahleitani arvokkaasti, vaikka sitä oli vaikea kestää.

Farc-sissit sieppasivat Betancourtin vuonna 2002, jolloin hän pyrki Kolumbian presidentiksi. Hän tapasi perheensä eilen ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuoteen.

Sarkozy herkistyi lentokentällä

Betancourt korosti olevansa kiitollisuudenvelassa Ranskalle ja presidentti Nicolas Sarkozylle, joka kampanjoi hänen vapauttamisensa puolesta.

- Haluan välittää onnentunteeni ja jakaa sen Ranskan kansan kanssa. Olen hyvässä kunnossa. En ole koskaan tuntenut itseäni vahvemmaksi.

Sarkozyn henkilökohtainen lääkäri matkusti Betancourtin mukana Kolumbiasta Ranskaan. Betancourtin terveydentilaa luonnehdittiin tyydyttäväksi, vaikka hän oli saanut viidakossa muun muassa maksatulehduksen.

Sarkozy ja hänen puolisonsa Carla Bruni halasivat Betancourtia, kun hän saapui 22-vuotiaan tyttärensä ja 19-vuotiaan poikansa kanssa Pariisiin. Sotilaslentokentällä olleet ihmiset taputtivat käsiään.

-Ingrid Betancourt, tervetuloa! Ranska rakastaa teitä, Sarkozy sanoi liikuttuneena.

Betancourt kehotti Kolumbian hallitusta jatkamaan ponnisteluita muiden panttivankien vapauttamiseksi. Farc on siepannut viime vuosina satoja ihmisiä, joista vaaditaan lunnaita.

Farc on marxilais-leniniläinen järjestö, joka on sekaantunut myös Kolumbian huumekauppaan. EU ja Yhdysvallat pitävät sitä terroristijärjestönä.

Kolumbia kiistää Betancourt-lunnaiden maksamisen

Ovela sotilasoperaatio vai massiivinen rahakauppa? Ranskalais-kolumbialaisen Betancourtin vapauttamisesta Farc-sissien kynsistä liikkuu hyvin poikkeavia versioita.

Kolumbian armeijan mukaan vapautusoperaatio oli monimutkaisen suunnitelman tulosta, mutta sveitsiläinen radioasema RSR ja ranskalainen verkkolehti Mediapart kertovat, että Betancourtista ja 14 muusta panttivangista olisi maksettu Farcille 20 miljoonan dollarin lunnaat.

Lisäksi sisseille olisi luvattu turvapaikka Ranskasta.

Sekä Ranskan ulkoministeriö että Kolumbian varapresidentti Francisco Santos kiistävät asian. Kolumbian armeijan komentaja Freddy Padilla puolestaan arvelee, että kyseessä on Farcin epätoivoinen yritys paikata vankien menetyksen tuomaa tappiota.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.