Mainos

Beslanin koulukaappauksesta vuosi

Psykologien avusta huolimatta monet alueen lapsista pelkäävät edelleen kouluun menoa. Beslanin kaupungin asukkaiden mukaan kaappauksesta ei ole vieläkään tehty kunnon tutkimusta.

Etelä-Venäjällä sijaitsevan Beslanin koulukaappauksesta on tänään kulunut vuosi.

Yli 30 aseistautunutta miestä kaappasi Koulu numero 1:n vaatien Tshetshenian itsenäisyyttä. Kaikkiaan 331 ihmistä sai surmansa kaappauksessa. Uhreista oli lapsia 186.

Kolme päivää kestänyt kaappaus päättyi rajuun tulitaisteluun venäläisjoukkojen ja kaappaajien kesken. Ainoa hengissä selviytynyt kaappari on parhaillaan oikeudessa.

Beslanin kaupungissa alkoi aamupäivällä kolmipäiväinen surujuhla. Sukulaiset, ystävät ja muut osanottajat laskivat kukkia Koulu numero 1:n voimistelusalin raunioille. Moskovassa pidetään lauantaina hiljainen hetki kello 13.05 paikallista aikaa. Ajankohta on valittu siksi, että juuri silloin tapahtui vuosi sitten räjähdys, joka surmasi valtaosan voimistelusalissa olleista ihmisistä.

Venäjän viranomaiset ovat pelänneet, että Tshetshenian itsenäisyyttä ajavat kapinalliset tekisivät uuden iskun vuosipäivänä, ja turvatoimet ovat siksi tiukat Beslanissa. Poliiseja on runsaasti ja koulun ovella on metallinpaljastin.

Kaupungin asukkaat pettyneitä tutkimuksiin

Beslanin kaupungin asukkaiden mukaan kaappauksesta ei ole tehty kunnon tutkimusta, eikä virheitä ole myönnetty.

- Aika ei paranna, ei auta ainakaan minua. Ei yhtään huvita muistella tapahtunutta tai puhua siitä, kuvailee Kristina Guljajeva.

Monet Beslanin lapsista eivät vieläkään uskalla mennä yksin ulos. Myös alkava koulu pelottaa.

- Kun menen nukkumaan, niin välillä näen painajaisia. Mutta on välillä hyviäkin unia, kertoo 7-vuotias Georgi Guljajev.

Beslaniin on rakennettu kaksi uutta koulua vanhan tilalle. Kaikki on upouutta, myös turvatoimet.

- Psykologit ovat laatineet koulua varten oman ohjelman lasten sopeutumiseksi. Teemme kaikkemme, jotta pelot hälvenisivät ja lapset voisivat käydä koulua normaalisti, kertoo rehtori Alla Hablijeva.

Koulu, jossa kaappaus tehtiin, on yhä ennallaan. Toistaiseksi se halutaan pitää katkerana muistomerkkinä tapahtuneesta.

Beslanin asukkaat ovat jo vuoden verran vaatineet totuutta esiin siitä, mitä koulussa oikein tapahtui: kuka aloitti rynnäkön ja miten kaappaajat pääsivät kouluun. Moni kuitenkin epäilee, ettei totuus välttämättä selviä koskaan.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 01.09.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.