Mainos

Beslanin koulukaappauksen oikeudenkäynti alkoi

Tshetsheniasta kotoisin oleva syytetty on ainoa hengissä selvinnyt koulukaappaaja. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista murhasta ja terrorismista.

Oikeudenkäynti ainoata etelävenäläisen Beslanin kaupungin koulukaappauksesta syytettyä vastaan on alkanut Beslanissa. Syyttäjä vaatii tshetsheenipuuseppä Nur-Pashi Kulajeville elinkautista rangaistusta muun muassa murhasta ja terrorismista.

Syyttäjien mukaan Kulajev kuului noin 30 tshetsheenin ryhmään, joka otti yli tuhat ihmistä panttivangikseen Beslanissa pakottaakseen Venäjän vetäytymään Tshetsheniasta.

Tshetsheenitaistelijat hyökkäsivät kouluun syyskuussa 2004. 330 ihmistä kuoli kolme päivää kestäneessä piirityksessä, joka päättyi räjähdyksiin ja ammuskeluun. Uhreista suurin osa oli lapsia.

Kulajev on hyökkääjistä tiettävästi ainoa, joka selvisi verilöylystä hengissä. Hän myöntää osallistuneensa kaappaukseen mutta sanoo, ettei hän ampunut ihmisiä. Hän oli vähällä joutua beslanilaisten lynkkaamaksi, kun hänet löydettiin kaappauksen jälkeen piileskelemästä koulun läheltä. Kulajevin veli kuoli ammuskelussa tapahtumapaikalla.

Kulajev kertoi pidätyksensä jälkeen televisiossa, että kaappauksen tekijät noudattivat tshetsheenikomentajien Shamil Basajevin ja Aslan Mashadovin ohjeita. Basajev kertoi myöhemmin olevansa iskun takana, kun taas Mashadov tuomitsi operaation.

Oikeudenkäynti järjestetään Tshetshenian naapurina sijaitsevan Pohjois-Ossetian pääkaupungissa Vladikavkazissa. Oikeudenkäynnin uskotaan kestävän useita kuukausia, koska pelkästään syyttäjät aikovat kutsua paikalle useita satoja todistajia.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.