Mainos

Beslan-raportti puolustaa Venäjän viranomaisia

Venäjän syyttäjänviraston raportin mukaan turvallisuusjoukot eivät rikkoneet lakia verilöylyyn päättyneen Beslanin koulukaappauksen yhteydessä.

Viranomaisten toiminnasta Beslanin koulukaappauksen yhteydessä keskustellaan Venäjällä jälleen uuden arvion valossa. Venäjän syyttäjänvirasto antoi eilen lausunnon raportistaan, jonka mukaan viranomaiset toimivat oikein kaappauksessa, joka päättyi verilöylyyn Pohjois-Ossetiassa syyskuussa 2004.

Kaappauksessa kuolleiden yli 330 panttivangin omaiset ovat syyttäneet armeijaa taitamattomasta toiminnasta ja tilanteen kärjistymisestä. Myös paikallinen tutkimuskomissio on jo aikaisemmin todennut, että Venäjän turvallisuusjoukkojen puutteellinen ja epäpätevä toiminta oli osasyynä tragediaan.

Apulaissyyttäjä Nikolai Shepel totesi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että turvallisuusjoukot noudattivat lakia kolme päivää kestäneen kaappauksen aikana.

- Tutkimuksen johtopäätösten mukaan asiantuntijaryhmä ei ole löytänyt rikkomuksia, joilla voisi olla suoraa syy-yhteyttä terroriteosta aiheutuneisiin ikäviin seurauksiin Beslanissa, Shepel sanoi.

Raportin mukaan ainoat havaitut puutteet liittyvät Venäjän tiedustelujärjestelmään, joka ei pysty riittävän hyvin paljastamaan ja estämään ennalta terroritekoja.

Uhrien omaisten keskuudessa raportin kanta ei herättänyt hämmästystä, mutta kyynisyyttä ja vihaa kylläkin.

- Emme odottaneetkaan muuta. Syyttäjänvirasto pysyy aiemmassa tulkinnassaan tapahtumista ja sulkee korvansa uhrien todistuksilta, kommentoi kaappauksen uhrien omaisten muodostaman Beslanin äidit -ryhmän johtaja Susanna Dudijeva.

Ryhmä aikoo jatkaa omia tutkimuksiaan kaappauksen kulusta ja viranomaisten toimista. Se kritisoi pelastusoperaatiota epäonnistuneeksi ja liian rajuksi.

Yli 30 aseistautunutta miestä kaappasi Beslanissa sijaitsevan koulun 1. syyskuuta 2004. Kaappaus päättyi 3. syyskuuta räjähdyksiin ja tulitaisteluun kaappaajien ja venäläisjoukkojen kesken. Suuri osa panttivangeista sai surmansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.