Mainos

Berner: Kutsuliikenteestä ratkaisu haja-asutusalueille

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) uskoo, että tulevaisuudessa haja-asutusalueiden liikennettä hoidetaan yhä enemmän niin sanotulla kutsuliikenteellä. Berner kertoo asiasta MTV:n Uutisextrassa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että reittiliikennettä karsittaisiin ja haja-asutusalueilla kutsuliikennettä hoitaisivat esimerkiksi taksit tai bussit, jotka noutaisivat ihmisen tai kuljetettavan tavaran suoraan kotiovelta ja veisivät suoraan kohteeseen.

– Uskon, että meillä tulee olemaan liikennettä runkoväylillä ympäri Suomen. Meillä on valtava intressi sille, että meillä toimii hyvä liikenne myös maaseudulla. On myöskin selvää, että se palvelu pitää suhteuttaa asukasmääriin ja myös alueiden kantokykyyn. Luulen, että tulevaisuudessa tulee tärkeämmäksi, että saadaan kohdennettuja palveluita eli voidaan rakentaa kutsupohjaista liikennettä joillekin alueille, joka on haja-asutettu. Eli sieltä ei välttämättä olisi reittiliikennettä vaan kaikki palvelut tuotetaan kutsupohjaisesti, Berner sanoo.

Pääkaupunkiseudulla kutsuliikennettä on kokeillut Helsingin seudun liikenne eli HSL niin sanotulla KutsuPlus-palvelulla. Kuluttajalle esimerkiksi matka Pasilasta Helsingin keskustaan maksaa joukkoliikennevälineellä 2,50 - 3 euroa, taksilla noin 15 euroa ja KutsuPlussalla noin 5 euroa. Kutsuliikenne on siis joukkoliikennettä kalliimpaa, mutta matka kulkee lähipysäkiltä lähipysäkille.

HSL:n KutsuPlus on osoittautunut kannattamattomaksi.

Berner uskoo, että kutsuliikenne haja-asutusalueilla voisi olla kustannustehokas ratkaisu sekä kuluttajille että yrityksille.

– Luulen, että tulevaisuudessa nämä kutsupohjaiset liikenteet tulevat olemaan ihan kilpailukykyisiä. Uskon, että kun palvelut lähtevät yrittäjävetoisesti liikkeelle, niihin saadaan laajasti tukea ja erilaisia käyttäjiä ja sitä kautta halpaa hintaakin, Berner sanoo.

 

Lisää aiheesta MTV:n Uutisextra-lähetyksessä huomenna lauantaina Seitsemän uutisten jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.