Mainos

Berlusconin tappioputki sai jatkoa Italian kansanäänestyksissä

Italian pääministeri Silvio Berlusconi kärsi tänään jälleen kirvelevän poliittisen tappion, kun kansa äänesti poikkeuksellisen aktiivisesti neljässä kansanäänestyksessä.

Äänestykset käsittelivät ydinvoimaa, ministerien syytesuojaa sekä vesilaitosten yksityistämistä.

Kun lähes kaikki äänestyspaikat olivat saaneet tuloksensa valmiiksi, äänestysvilkkaus oli noussut 57 prosenttiin. Lain mukaan vilkkauden on oltava vähintään 50, jotta äänestys on pätevä.

Berlusconi yritti viime metreille asti torpata äänestyksiä kehottamalla kannattajiaan pysymään kotona, mutta boikotti ei onnistunut.

Koska pääministerin tukijat ovat laajalti jättäneet äänestämättä, on lähes varmaa, että kaikki neljä äänestystä kääntyvät tappioiksi Berlusconille: hänen aikeensa aloittaa ydinvoiman lisärakentaminen kaatuu, ministerien syytesuoja kumoutuu ja vesilaitosten yksityistäminen peruuntuu.

Jopa pääministeri itse myönsi asian ennen ääntenlaskua pidetyssä lehdistötilaisuudessa:

– Meidän on luultavasti jätettävä hyvästit ydinvoimalle ja keskityttävä uusiutuvaan energiaan, hän sanoi.

Tukala tilanne

Opposition johtohahmo Pierluigi Bersani vaati Berlusconia eroamaan äänestystappion vuoksi. Pääministerin tilanne onkin tukala. Häntä varjostavat seksiskandaalit, kolme petosoikeudenkäyntiä, viime kuussa kärsitty rökäletappio paikallisvaaleissa sekä hallitusrintaman rakoilu.

Luottamusäänestys parlamentissa on edessä ensi viikolla.

Vaikutusvaltainen hallituskumppani Roberto Maroni arvioikin, että hallituksen on pikaisesti pantava toimeen kunnianhimoinen uudistusohjelma. Berlusconin hallituksella on jäljellä vielä kaksi virkavuotta, mutta huhut koalition kaatumisesta sisäisiin erimielisyyksiin ovat voimistuneet.

Italian kansanäänestykset eivät ole kovin usein yltäneet vaadittuun äänestysvilkkauteen. Edellisen kerran näin kävi vuonna 1995. Sen jälkeen äänestystä ehdittiin kokeilla tuloksetta kuudesti.

(MTV3 – STT – AFP – Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.