Berlusconin tämän vuoden kootut lausunnot

Kansainvälinen lehdistö saa olla kiitollinen italialaisille, jotka ovat valinneet pääministerikseen Silvio Berlusconin. Värikäs miljardööri antoi päättyvän vuoden aikana aihetta moniin juttuihin ja kommentoi maailmanmenoa omaperäiseen tyyliinsä.

Mediamoguli itse ei kuitenkaan ole hyvissä väleissä ainakaan kotimaansa tiedotusvälineisiin. Keväällä hän syytti toimittajia puolueellisuudesta ja epäolennaisuuksiin tarttumisesta:

– Minua järkyttää tämä italialaismedian boikotti. Tekisi mieleni sanoa niille: painukaa helvettiin.

Berlusconin mainetta runtelivat erityisesti hänen moninaiset naissuhteensa; väitteet sekaantumisesta niin alaikäisiin kuin maksullisiinkin naisiin. Skandaaleja reposteltiin Italiassa ja maailmalla, mutta Berlusconin käsitys omasta asemastaan ei horjunut.

– Italialaiset rakastavat minua sellaisena kuin olen. Anteliaana, aitona, uskollisena ja luotettavana -- minulla on yli 60 prosentin kannatus.

Avioliitto ei kohua kuitenkaan kestänyt. Berlusconin vaimo Veronica Lario arvosteli miestään ja tämän puoluetta julkisesti näyttävien naisten houkuttelemisesta eurovaaliehdokkaiksi.

– Hän teki näin jo kolmannen kerran kun vaalikampanja on käynnissä. Nyt riittää, pääministeri jyrisi vaatien vaimoltaan anteeksipyyntöä.

Järistysuhrit viikonloppuretkellä

Huhtikuussa Keski-Italiaa ravisteli tuhoisa maanjäristys. Liki 300 kuolleen lisäksi tuhannet päätyivät kodittomiksi ja telttamajoitukseen.

Pääministeri vieraili tuhoalueella ja analysoi.

– Heillä on kaikkea mitä he tarvitsevat, heillä on lääkintähuoltoa, lämmintä ruokaa -- Tietysti heidän nykyinen majoituksensa on hieman väliaikainen, mutta heidän tulisi suhtautua siihen kuin viikonloppuun leirintäalueella.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Berlusconilta riitti yhä käytännöllisiä neuvoja kotinsa menettäneille.

– Riittää että menee Ikeaan ja pienellä rahamäärällä hankkii huonekaluja -- Yritän keksiä tavan hyvittää tällaiset pienet rahasummat.

USA:n ruskettunut presidenttipari

Syyskuussa Berlusconi vieraili Yhdysvalloissa G20-maiden kokouksessa ja muisteli palattuaan isäntäpari Barack ja Michelle Obamaa.

– Ette usko, mutta heidän molempien on täytynyt ottaa aurinkoa rannalla, koska myös hänen vaimonsa oli ruskettunut.

Liikemies Berlusconia sitkeästi seuranneet korruptiosyytökset ja -oikeudenkäynnit nousivat pintaan jälleen syksyllä. Pääministeri osoitti syyttävällä sormellaan oikeuslaitosta:

– Milanon kommunistiset syyttäjät ja kommunistiset tuomarit ovat todellinen italialainen erikoisuus, ei Silvio Berlusconi. -- Onko Silvio Berlusconi todellakin maailmanhistorian rikollisin liikemies, pääministeri kysyi puhuen itsestään kolmannessa persoonassa.

Kirkko päin naamaa

Vuoden kääntyessä loppuun Berlusconi sai vihdoin myös myötätuntoa osakseen sen jälkeen kun häntä oli isketty tuomiokirkon pienoismallilla kasvoihin Milanossa.

– En ymmärrä miksi niin monet vihaavat minua näin paljon.

Ruhjotulta pääministeriltä saatiin sairaalan vuoteelta jo sovinnollisia ja toiveikkaita viestejä.

– Kiitos teille kaikille, jotka olette lähettäneet minulle toivotuksianne. Pysykää rauhallisia ja iloisina. Rakkaus voittaa aina vihan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat