Mainos

Berlusconi vaatii ennenaikaisia vaaleja Italiaan

Romano Prodin hallitus hävisi luottamuslauseäänestyksen viime viikolla, ja Italia ajautui hallituskriisiin.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi vaatii ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä heti ratkaisuna hallituskriisiin.

Berlusconi on esittänyt vaatimuksensa presidentti Giorgio Napolitanolle, jonka on määrä päättää tänään tai huomenna, pidetäänkö maassa ennenaikaiset vaalit. Toinen vaihtoehto on väliaikaishallituksen muodostaminen.

Italia joutui hallituskriisiin, kun pääministeri Romano Prodin hallituskoalitio hävisi luottamuslauseäänestyksen viime viikolla. Berlusconin vaatimusta pikavaaleista selittää hänen Forza Italia -puolueensa johtoasema mielipidetiedusteluissa.

Italian rikkain "playboy" palaamassa valtaan

Mediaparoni, jalkapalloseuran omistaja ja playboyksi tunnustautunut Silvio Berlusconi on valmis palamaan valtaan. Hän lupaa pelastaa Italian keskusta-vasemmistolaiselta hallitukselta, jota johtavat "kommunistit ja epäkelvot".

Räväköistä lausunnoistaan ja itsevarmasta esiintymisestään tunnettu Berlusconi on yhä sekä tavattoman suosittu poliitikko että maan rikkain mies. Vaurautensa perustan 71-vuotias Berlusconi loi rakennusyhtiöllä. Sittemmin hän laajensi liiketoimiaan ostamalla valtaosan Telemilano-kaapelikanavasta. Myöhemmin perustamansa Fininvest-yhtiön kautta hän laajensi mediaomistuksiaan Ranskaan, Saksaan ja Espanjaan. Vuoteen 1986 mennessä Berlusconi oli kaapannut itselleen 80 prosenttia Italian kaupallisista televisiokanavista.

Politiikkaan Berlusconi siirtyi vuonna 1993 perustamalla oman oikeistolaispuolueen Forza Italian. Seuraavana vuonna hän voitti parlamenttivaalit ja nousi pääministeriksi. Kausi jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hallituskoalitio kaatui seitsemän kuukauden päästä. Kaksi vuotta myöhemmin hän yritti uudelleen mutta hävisi vaalit Romano Prodille.

Haavojaan Berlusconi lähti parantelemaan Euroopan parlamenttiin, josta vuonna 2001 hän ponnisti uudelleen valtaan. Tuolloin Berlusconi istui täyden kauden pääministerinä, mikä Italian tuulisessa politiikassa on ennätys. Vuonna 2006 hän kuitenkin hävisi ja jälleen Prodille. Tappio oli hiuksenhieno, eikä Berlusconi koskaan myöntänyt häviötään.

Berlusconi on avoimesti sanonut nauttivansa vallasta mutta myöntänyt myös, että se on joskus taakka.

- Olen politiikan Jeesus, on yksi hänen ikimuistoisia kommenttejaan.

Hän on myös verrannut itseään poliitikkona Napoleoniin ja todennut:

- Mutta olen ehdottomasti pidempi.

Hän aiheutti taannoin myös piskuisen diplomaattisen välikohtauksen kehuskelemalla vikitelleensä presidentti Tarja Halosta saadakseen EU:n elintarvikeviraston Italiaan.

- Minun oli käytettävä kaikkia playboyn keinojani, vaikka niitä ei olekaan käytetty aikoihin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.