Mainos

Berlusconi taipui erolupaukseen

Italian pääministerin Silvio Berlusconin poliittinen ura on loppusuoralla.

Hän taipui tänä iltana erolupaukseen kärsittyään nöyryytyksen parlamentissa.

– Berlusconi on suostunut eroamaan, kun keskeiset EU:lle luvatut talousuudistukset on hyväksytty, presidentin kanslia kertoi.

Myöhemmin Berlusconi vahvisti presidentin ilmoituksen.

– Ainoa mahdollisuus, jonka näen, ovat uudet vaalit, hän sanoi.

Vihaisen näköinen Berlusconi kiirehti parlamentista tapaamaan presidentti Giorgio Napolitanoa koettuaan kirvelevän takaiskun valtion rahoitusta koskevassa äänestyksessä. Presidentin kanslian mukaan Berlusconi oli "tietoinen äänestyksen merkityksestä" ja tarpeesta antaa "ripeitä vastauksia eurooppalaisille kumppaneille".

Berlusconin eron jälkeen Napolitano aikoo neuvotella sekä nykyisten hallituspuolueiden että oppositiopuolueiden kanssa uudesta hallituksen muodostajasta.

Berlusconin arvellaan jättävän hallituksen tämän kuun lopulla. Mediamoguli on ollut Italian poliittisen näyttämön väriläiskä 1990-luvulta asti.

Lähipiirikin käänsi selkänsä

Nöyryyttävä lähtölaskenta alkoi päivällä, kun pitkäaikainen liittolainen Umbertto Bossi liittyi 75-vuotiaan pääministerin eron vaatijoihin.

Berlusconin toinen takaisku tuli, kun hän voitti parlamentin alahuoneen rutiiniäänestyksestä tulikokeeksi muuttuneen äänestyksen, mutta menetti parlamenttienemmistönsä.

Tämänvuotisen valtion tilinpäätöksen puolesta äänesti 630-paikkaisessa parlamentissa vain 308 edustajaa, kun yksinkertainen enemmistö olisi edellyttänyt 316:ta ääntä. Oppositio pidättyi äänestyksestä.

– Pyydän teitä herra pääministeri -- vihdoin ottamaan huomioon tilanteen -- ja eromaan, vaati opposition nokkamies, Demokraattisen puolueen johtaja Pier Luigi Bersani.

Politiikan tuntijat listasivat Berlusconin seuraavaa siirtoa odotellessa hänen mahdollisia seuraajiaan. Pohjoisen liiton johtajan Umberto Bossin suosikki oli Berlusconin puolueen puoluesihteeri Angelio Alfano, 41.

Myös Berlusconin lähin neuvonantaja Gianni Letta, 76, ja entinen EU-komissaari Mario Monti, 68, vilahtelevat veikkailuissa.

(MTV3 - STT- AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.