Mainos

Berlusconi myöntää tappion, mutta vihjaa vasemmistoyhteistyöstä

Italiassa Silvio Berlusconi myöntää vasemmistoliittouman voittaneen parlamentin alahuoneen vaalit.

Samalla hän kuitenkin vihjaa mahdollisesta yhteistyöstä Pier Luigi Bersanin johtaman vasemmistoliittouman kanssa.

Berlusconin mukaan kaikkien puolueiden täytyy uhrata jotain yhteisen hyvän takia. Toisaalta hän rajaa selkeästi pois yhteistyön väistyvän pääministerin Mario Montin kanssa. Berlusconi väittää Montin ankaran säästöpolitiikan ajaneen Italian taantumaan.

Bersanin vasemmistoliittouma voitti eilen alahuoneen vaalit ja sai myös eniten paikkoja senaatissa. Se ei kuitenkaan saavuttanut senaatissa enemmistöä, joka olisi tarvittu hallitsemiseen.

Senaatissa vasemmistoliittoumalla on 119 paikkaa ja oikeistoliittoutumalla 117 paikkaa. Enemmistöön olisi kuitenkin vaadittu 158 paikkaa.

Vaalien suurin yllättäjä oli ex-koomikko Beppe Grillon Viiden tähden protestiliike, joka keräsi alahuoneen vaalissa noin 25 prosentin kannatuksen. Grillo ei ole ilmaissut halukkuuttaan hallitusneuvotteluihin.

Poliittisten tarkkailijoiden mielestä Grillon liike vetää puoleensa etenkin nuoria työttömiä italialaisia. Kolmessa vuodessa Viiden tähden protestiliike on noussut marginaalisesta ryhmästä yhdeksi puhutuimmaksi poliittiseksi voimaksi Euroopassa.

(MTV3–STT–Reuters)

Katso Tapio Nurmisen juttu (Seitsemän uutiset 26.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.