Berlusconi ja Schröder vähättelivät erimielisyyksiään

Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vähättelivät tänään erimielisyyksiään ja korostivat hyviä suhteitaan Italian Veronassa järjestetyn tapaamisen jälkeen.

Kyseessä oli johtajien ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen, kun Berlusconin keskitysleirikommentti oli kiristänyt maiden välejä heinäkuun alussa. -Saksan ja Italian suhteet eivät koskaan ole huonontuneet, joten miten voimme puhua niiden parantumisesta. Suhteet ovat aina olleet erinomaiset, Berlusconi suitsutti lehdistötilaisuudessa tunnin kestäneiden keskusteluiden jälkeen.

Schröder vastasi sanomalla, että Italia on upea maa ja että suhteet ovat erittäin hyvät. Tämä pätee hänen mukaansa myös johtajien henkilökohtaisiin suhteisiin.

Liittokansleri totesi, että pieniä ärtymyksen aiheita on kylläkin ollut, mutta ne on saatu selvitettyä eivätkä ne ole pysyvästi vaikuttaneet suhteisiin. Berlusconi herätti aiemmin kesällä huomiota vertaamalla saksalaispoliitikkoa keskitysleirin vartijaan. Vähän tämän jälkeen Schröder peruutti yksityisen Italian-lomansa sen jälkeen, kun Italian apulaismatkailuministeri oli parjannut saksalaisia "äärinationalisteiksi".
Kaksikon oli määrä tavata jo eilisiltana oopperanäytöksessä Veronan maailmankuuluilla oopperajuhlilla, mutta Berlusconi perui tulonsa Carmenin esitykseen mielenosoitusten pelossa.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi oli kutsunut Berlusconin ja Schröderin seurakseen oopperaan. Johtajat vähättelivät yhteisessä tiedotustilaisuudessa tapaamisen peruuntumista. Berlusconi puolusteli poisjääntiään sanomalla, että hän tiesi vastustajiensa suunnitelmista häiritä oopperaesitystä vihellyksin.

Berlusconi ja Schröder keskustelivat Veronassa muun muassa EU:n perustuslakiluonnoksesta ja korostivat poliittista yksimielisyyttään. Heidän mukaansa keskustelu perustuslaista pitäisi saattaa menestykselliseen päätökseen Italian puheenjohtajakauden aikana.

Berlusconin mukaan luonnokseen saisi tulla korkeintaan pari muutosta, Schröderin mukaan ei sitäkään.

Irakista Schröder sanoi, ettei Saksa harkitse sotilaiden lähettämistä maahan. Hän sanoi olevansa erityisen iloinen siitä, että Berlusconi oli asettunut tukemaan YK:n roolin vahvistamista Irakissa. Italia, toisin kuin Saksa, tuki Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäystä Irakiin.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat