Mainos

Berlusconi haluaa G8-kokouksen järistyskaupunkiin

Italian hallitus aikoo siirtää heinäkuisen G8-huippukokouksen maanjäristyksen tuhoamaan L'Aquilan kaupunkiin.

Siirto olisi paitsi solidaarisuudenosoitus pahoin kärsineelle seudulle, myös vastaus alkuperäisen kokouspaikan järjestelyongelmiin.

Kokous oli tarkoitus pitää pienellä Maddalenan saarella Sardinian kupeessa. Osallistujat olisi tällöin pitänyt majoittaa loistoristeilijöihin, joita on hankalasti saatavilla. Lisäksi poliisien ja lehdistön kuljettaminen ympäriinsä vesiteitse olisi ollut vaikeaa.

- Mikä olisikaan sopivampi paikka kokoukselle kuin järistyksen haavoittama maa? sanoi pääministeri Silvio Berlusconi L'Aquilassa pidetyssä hallituksen istunnossa.

Hän sanoi, että Maddalenan järjestelyihin budjetoidut noin 220 miljoonaa euroa voidaan näin siirtää L'Aquilan tukemiseen. Ministerit päättivät myös myöntää kahdeksan miljardia euroa tuhoutuneen alueen jälleenrakentamiseen.

Huhtikuun alun järistys tappoi seudulla lähes 300 ihmistä ja jätti yli 60 000 kodittomaksi.

Majoitustilat kivikasoina

L'Aquilan kunnanisät ovat suhtautuneet kokousideaan myötämielisesti, mutta käytännössä urakasta voi tulla työläs.

Kaupunki on järistyksen jäljiltä lähes raunioina, joten esimerkiksi tuhansien kokousvieraiden majoittaminen on melkoinen haaste.

Tosin Roomaan on matkaa vain runsaat sata kilometriä, joten osallistujia voitaisiin ehkä kuljettaa kaupungista toiseen. Berlusconi puolestaan uskoo, että L'Aquilan sotilasakatemia voisi tarjota sopivat tilat itse kokoukselle.

- Luulenpa että tämä voisi toimia oikein hyvin, hän pohti.

Pääministeri arveli myös, että kaupungin kohtalo hillitsisi huippukokouksia vastustavia mielenosoittajia. Italian edellinen G8-isännyys Genovassa vuonna 2001 päättyi ankeasti, kun yksi mielenosoittaja sai surmansa yhteenotoissa poliisin kanssa.

Muiden G8-maiden on vielä hyväksyttävä päätös kokouksen siirtämisestä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.