Mainos

Berlusconi esitti virallisen eronpyynnön

Silvio Berlusconi ehti olla pääministerinä viisi vuotta.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on esittänyt virallisen eronpyynnön presidentti Carlo Azeglio Ciampille. Presidentti pyysi Berlusconia jatkamaan toistaiseksi toimitusministeristön johtajana, kunnes uusi hallitus on saatu muodostettua.

Berlusconi ehti olla pääministerinä viisi vuotta. Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen liittoutuma hävisi niukasti kolme viikkoa sitten pidetyt parlamenttivaalit. Berlusconi kieltäytyi pitkään tunnustamasta tappiotaan vaaleissa.

Vaalien voittajaksi selviytyi täpärästi Romano Prodin johtama vasemmistoliittoutuma. Prodi saa hallituksen muodostajan tehtävän presidentti Ciampilta tai tämän seuraajalta. 85-vuotiaan Ciampin virkakausi päättyy 18. toukokuuta. Uusi parlamentti valitsee Ciampin seuraajan toukokuun 13. päivän jälkeen.

Italian parlamentin molemmille kamareille valittiin eilen uudet puhemiehet. Kumpikin puhemies kuuluu Prodin liittoutumaan.

Prodi, 66, on jo sanonut yrittävänsä saada hallituksen kokoonpanon valmiiksi torstaihin tai perjantaihin mennessä siltä varalta, että Ciampi pyytää häntä nopeasti hallituksen muodostajaksi. Italian tiedotusvälineiden mukaan Prodi on jo valinnut useimmat ministerinsä.

Berlusconi on jo julistanut, että hän pyrkii Prodin hallituksen kaatamiseen. Prodin ja Berlusconin ensimmäinen yhteenotto käydään presidentinviran täyttämisestä.

Prodin ja hänen liittolaistensa on kerrottu suosivan entisen pääministerin Massimo D'Aleman nimittämistä presidentiksi. Berlusconi puolestaan on sanonut, että D'Aleman valitseminen lisäisi entisestään vasemmiston vaikutusvaltaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.