Mainos

Berliinin kouluissa saksalaislapsi on jo harvinaisuus

Monissa Berliinin kouluissa saksalaistaustaiset lapset alkavat olla häviävä vähemmistö.

Tänä vuonna kouluihin on ilmoitettu poikkeuksellisen paljon laittomasti maahan tulleiden Bulgarian ja Romanian mustalaisten lapsia. Syynä on Saksan hallituksen keväinen päätös helpottaa ilman oleskelulupaa maassa olevien mahdollisuuksia saada lapsensa lastentarhoihin ja kouluihin.

- Meille tuli kouluihin tammi-kesäkuussa, siis viimeisen puolen vuoden aikana 87 lasta lisää Romaniasta ja Bulgariasta. Se on selvästi keskimääräistä suurempaa muuttoliikettä ja se kasvaa koko ajan, kertoo Berliinin 300 000 asukkaan Neuköllnin kaupunginosan koulutoimenjohtaja Franziska Giffey.

- Meillä on kouluissa lähes 100 prosenttia lapsia, joilla ei ole saksalaista taustaa ja joilla on jo valmiiksi kieliongelmia. Kun luokalle sitten tulee lapsia, jotka eivät osaa lainkaan saksaa, jotka eivät ole syntyneet täällä ja joilla ei ole juuri mitään esikoulutusta, on asetelma hyvin ongelmallinen, hän jatkaa.

Kukaan ei osaa tarkasti arvioida, kuinka paljon esimerkiksi Berliinin Neuköllnissä on laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia. Koulujen ja lastentarhojen ilmoitusvelvollisuuden poistuminen vaikeuttaa tätä arviointia entisestään.

Katso Tapio Nurmisen raportti Berliinistä (Kymmenen uutiset 18.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.