Bensiinin hinta heiluttaa ostosmatkailua

Bensiinikauppiaiden liitto vaatii bensiinin itätuontiin kiristyksiä. Kanisterituonnin katsotaan aiheuttavan kauppiaille suuria menetyksiä.

Itärajan pinnassa toimivat bensiinikauppiaat arvelevat myyntinsä kääntyneen lievään nousuun kuluvan vuoden aikana, kun autoilijat vähensivät tankkausmatkojaan Venäjän puolelle. Ostosmatkojen pelätään kuitenkin lähtevän uuteen nousuun polttoaineen hinnannousun vauhdittamana.

Bensiinikauppiaiden Liitossa valmistaudutaan lähtemään Brysseliin saakka kanisterituonnin oikeuttavien tullisäännösten muuttamiseksi. -Aiomme viedä asian eteenpäin, koska kanisterituonti aiheuttaa kauppiaille aivan selvästi menetyksiä, sanoo toimitusjohtaja Sirpa Kekäläinen. Hän myöntää, että edessä on kova projekti, sillä muutokset EU:n tullisäännöksissä edellyttävät 15 jäsenmaan suostumusta. Tällä hetkellä Venäjältä saa tulla tankki ja kymmenen litran kanisteri täynnä.

Alun perin halvan polttoaineen haku on käynyt ajanvietteestä, mutta nyt asenteet ovat muuttuneet - harva jaksa jonottaa tuntikausia rajalla, arvelee lappeenrantalainen bensiinikauppias Markku Kuusela. Tärkein syy ostosmatkailun vähenimiseen on Kuuselan mukaan yhden euron vaiheilla pyörivät kotimaiset kuluttajahinnat. Jos hinnat kipuavat taas viimekesäisiin lukemiin eli reilusti yli seitsemään entiseen markkaan, rajallekin lähdetään herkemmin.

Ostotottumuksiin ovat vaikuttaneet myös venäläisen bensiinin laatuongelmat, varsinkin uusien autojen moniventtiilimoottoreille huonolaatuinen bensiini on varsinaista myrkkyä. Pahimpia kokemuksia on saatu teiden varsiin pystytetyistä tankkauspisteistä. Bensiininkauppiaiden Liiton puheenjohtaja Jarmo Törmälä muistuttaa, että kaikkein uusimpia autoja näkyy rajaliikenteessä hyvin harvoin. -Suomessa on EU:n toiseksi vanhin autokanta, vain Kreikka menee meistä edelle, joten nämä huonon itäbensan uusille autoille aiheuttamat katalysaattoririkot eivät ole kovin suuri ongelma, Törmälä sanoo. Suurimpana ongelmana hän pitää itärajalla liikkuvia jobbareita. -Kun suomalainen hakee sieltä hinkin omaan käyttöönsä niin siitä vaan, ei se ole ongelma, mutta siinä vaiheessa kun ruvetaan myyntitöihin, emme ole enää samalla viivalla, Törmälä tähdentää. EU:n säännöksiin vaikuttamisen kanisterikäytännön kieltämiseksi hänkin arvelee pitkäksi tieksi: -Ehtivät hinnat nousta varmasti Venäjälläkin ennen kuin säännökset muuttuvat, Törmälä sanoo.

05:31

Lue myös:

    Uusimmat