Mainos

Bensiini ja diesel lähestyvät hintaennätystä

Neljän vuoden takainen bensiinin hintaennätys saattaa ylittyä Suomessa pian. Raakaöljyn dollarihinta nousi viikonvaihteessa uusiin ennätyksiin.

Raakaöljyn dollarihinnan nousu ennätyksellisen korkeaksi ja euron kurssin lasku dollaria vastaan nostavat bensiinin hintaa voimakkaasti. Bensiinin litrahinta liikkui tänään korkeimmillaan 1,26-1,27 euron tasolla litralta.

Dieselpolttoaineen hinta nousi jo lähes tasaeuroon ja joillakin asemilla korkeammaksikin.

Bensiini maksoi Öljy- ja kaasualan keskusliiton hintaseurannan mukaan viime kuun puolivälissä 1,17 euroa litralta, kun hinta kalleimmillaan keväällä kävi huhtikuun puolivälissä 1,21 eurossa. Tämän kuun hintaseurannan tulokset eivät ole vielä valmiina.

Yksittäisten huoltoasemien hintatiedot viittaavat siihen, että vuoden 2001 toukokuun bensiinin hintaennätys voi ylittyä nopeasti. Kalleimmillaan bensiini maksoi Suomessa hintaseurannan otannan mukaan vuoden 2001 toukokuussa keskimäärin 1,26 euroa litralta.

Polttoaineiden hintahaitari on melko laaja. Halvimpien ja kalleimpien litrahintojen ero oli karkeasti 15-16 senttiä. Halvimpien tarjousten 95-oktaanisen bensiinin hinta liikkui 1,11-1,16 euron välillä.

Korkeimmat Etelä-Suomen hinnat olivat 1,26 euron tasolla. Lapissa pitkät etäisyydet nostivat bensiinin hinnan Ivalossa jo viime viikon lopulla 1,34 euroon ja dieselin hinnan 1,08 euroon.

"Markkinat käyttäytyvät hyvin kummallisesti"

Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen ihmetteli markkinoiden kehitystä maanantaina.

- Varsinainen autoilukausi ei ole vielä edes alkanut ja hinnat nousevat tätä tahtia. Varsinkin dieselin hinta on hyvin korkea, hän sanoi.

- Keskitisleet näyttävät ajavan markkinoita. Ei tähän muuta selitystä voi keksiä kuin jalostamokapasiteetin pullonkaulat. Saudi-Arabian öljyministerikin kehotti rakentamaan lisää kapasiteettia, mutta siitä ei ole nopeaksi ratkaisuksi tämän hetken ongelmiin, Nupponen mainitsi.

Raakaöljyn dollarihinta nousi viikonvaihteessa uusiin ennätyksiin. Tänään iltapäivällä Brentin käteisnoteeraus Lontoon markkinoilla oli 57,68 dollarissa tynnyriltä. Yhdysvaltain markkinoiden viiteöljyn WTI:n päätösnoteeraus nousi perjantaina 58,37 dollariin tynnyriltä. Lyijyttömän regular-bensiinin spothinta Euroopassa oli maanantaina 552,00 dollarissa tonnilta ja dieselin 572,50 dollarissa tonnilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.