Mainos

Bensaprotestit jatkuvat

Mielenosoittajat jatkoivat tänään edelleen ympäri Eurooppaa protestejaan korkeita polttoaineiden hintoja vastaan.

bensahana-ja-hintoja

Britanniassa tilanne hiukan parani, mutta muun muassa Espanjassa, Irlannissa ja Saksassa bensaprotestit jatkuivat edelleen kiivaina. Belgiassa vastalausetoimet lamauttivat lähes koko maan. Brittimielenosoittajat lopettivat torstaina useiden öljynjalostamojen saarron. Ensimmäisenä mielenosoittajat vetäytyivät Stanlowin öljynjalostamolta maan luoteisosassa. Samalla mielenosoittajat kuitenkin uhkasivat aloittaa uudelleen protestinsa, jos hallitus ei 60 päivän sisällä alenna polttoaineverotusta.

Saarrot päättyivät etenkin Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Englannissa, mutta ensiarvioiden mukaan kestää vielä päiviä ennen kuin kaikki maan huoltoasemat pääsevät myymään polttoainetta. Pääministeri Tony Blairin mukaan vasta 12 maan 20 öljynjalostamosta toimi torstaina normaalisti. Blair kieltäytyi kuitenkin edelleen alentamasta polttoaineen verotusta.
-Mikään tämän maan hallitus ei voi eikä sen pidä alistua tällaisten mielenosoitusten edessä, Blair jyrisi.

Ministerit kokoontuivat torstaina erikoisistuntoon pohtimaan maan polttoainejakelua riivaavia ongelmia. Hallitus ei toistaiseksi ole tehnyt mitään myönnytyksiä mielenosoittajille.
-Olemme voittaneet taistelun, mutta meidän on vielä voitettava sota. Hallituksella on 60 päivää aikaa. Me saamme uuden boikotin pystyyn tunnissa. Se jumiuttaa maan jokaisen öljysataman. Siitä tulee suurempi ja parempi, uhosivat Stanlowin mielenosoittajat.

Mielenosoittajat saivat tänään Britanniassa lisää vettä myllyynsä, kun öljy-yhtiö Esso nosti lyijyttömän bensan vähittäismyyntihintaa kahdella pennyllä. Blair totesi, ettei ymmärrä hinnan korotusta ja lupasi ottaa asian puheeksi öljy-yhtiöiden johdon kanssa. Sairaalat ympäri maan ilmoittivat torstaina pystyvänsä hoitamaan edelleen vain hätätapauksia, koska henkilökunta ei ole päässyt matkustamaan työpaikoilleen.

Saksan protesti päättyi

Myös Saksan maanviljelijät lopettivat tänään Wintershallin öljynjalostamon lyhytaikaiseksi jääneen saartonsa Lingenissä lähellä Hollannin rajaa. Saarto kesti vain runsaan tunnin, mutta aiheutti useiden kilometrien mittaisen liikenneruuhkan. Mielenosoittajat uhkasivat kuitenkin järjestää uusia sulkuja perjantaina.

Espanjan maanviljelijöiden etujärjestö lupasi järjestää ensi viikolla laajoja mielenosoituksia, koska sen mukaan hallituksen toimet polttoaineen korkean hinnan kompensoimiseksi ovat "riittämättömiä". Sekä maan pohjoisosassa Barcelonassa että maan lounaisosassa Meridassa oli laajoja mielenosoituksia ja tiesulkuja torstaina. Irlannissa maan kuorma-autoilijat uhkasivat huomenna jatkaa lakkoiluaan, koska hallitus ei ole suostunut heidän vaatimuksiinsa polttoaineveron leikkauksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.