Mainos

Bensantrokaus rehottaa Viron rajoilla

Viro menettää vuosittain useiden miljoonien eurojen verotulot polttoainetrokareiden takia.

Viranomaisten mukaan parisataa ammattimaista kuljettajaa tuo polttoainetta Venäjältä Viroon säännöllisesti. Paikoin jo joka kolmas rajanylittäjä on trokari, joka hakee Venäjältä Viroon polttoainetta noin puolet halvemmalla ja myy sen sitten eteenpäin.

- Esimerkiksi Volkswagen Passatin muunneltuun tankkiin mahtuu 100 litraa polttoainetta. Sellaisella autolla tehdyllä hakukeikalla on mahdollista tienata kerralla noin 200 kruunua eli 16-17 euroa, kertoo Viron tulli- ja verovirasto johtaja Urmas Järg.

Polttoaineen tuonti oman auton tankissa ei luonnollisesti ole rikos. Sellaiseksi se muuttuu vasta, kun polttoaine otetaan tankista pois.

Virossa on löydetty salapolttoainetta muun muassa varastoista ja autotalleista.

- Polttoaineen hankkijat ovat yleensä hyvin organisoituja, ja heillä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Täällä on luotu verkostot sekä polttoaineen saamiseksi että sen jälleenmyymiseksi. Viro menettää salapolttoaineen takia vuodessa verotuloja 4-5 miljoonaa euroa, Järg summaa.

Trokarit ovat alkaneet haitata myös jo muuta rajaliikennettä, kun tavallisten turistien pitää sietää rajanylityspaikoille kertyneet jonot.

Viro yrittää nyt puuttua ongelmaan lainmuutoksin.

Katso Marjo Näkin raportti Koidulasta

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.