Mainos

Bensan kova hinta nosti puhvelit suosioon riisinviljelyssä

Polttoaineen ja lannoitteiden korkea hinta on nostanut vesipuhvelit arvoonsa thaimaalaisten riisinviljelijöiden silmissä.

Perinteisesti riisipellot kynnettiin puhvelien vetämillä auroilla, mutta eläimet jäivät syrjään, kun viljelijät innostuivat traktoreista. Nyt puhvelit ovat kuitenkin taas alkaneet vaikuttaa traktoria paremmalta vaihtoehdolta.

- Kun ihmiset näkivät traktorien ahertavan aamusta iltaan ja puhvelien keskeyttävän työt kuumimman auringonpaahteen aikaan, he vaihtoivat rautapuhveliin, selittää riisinviljelijä Arn Saigrasoon.

- Mutta kun puhveli vuotaa pellolle, se lannoittaa. Kun traktori vuotaa, polttoainetta menee hukkaan ja menetämme rahaa.

Traktorin vesipuhveliin vaihtanut Arn kehuu ruohoa syöviä eläimiä edullisiksi. Lisäksi niiden käytöstä on se etu, että ne eivät juutu mutaan kuten traktorit.

Valtio lainaa elikon

Thaimaan valtio kampanjoi puhveliaurauksen puolesta ja tukee viljelijöitä eläinten hankkimisessa. Elikon saa jopa lainaan, jos lupaa teettää sillä vasikan ja antaa sen valtiolle vuokrana aikuisen eläimen käytöstä.

Viranomaiset maksavat myös lainapuhvelien tarvitsemat lääkkeet.

Puhvelien määrä on kasvanut valtion kampanjan ansiosta huomattavasti. Esimerkiksi Hinkonen kylässä 450 kilometrin päässä Bangkokista elelee jo 250 vesipuhvelia, kun viisi vuotta sitten niitä oli vain viisikymmentä.

Traktoriyrittäjät heikoilla

Puhvelien suosion kasvu on ollut erittäin huono uutinen niille thaimaalaisille yrittäjille, jotka omistavat traktorin ja vuokraavat sitä viljelijöille tai myyvät heille auraamispalveluita.

Traktoriyrittäjät ovat pystyneet nostamaan hintojaan viime vuodesta vain 10 prosenttia, vaikka dieselin hinta on noussut 50 prosenttia.

- Liiketoimintani on kriittisessä tilassa, huokaa yrittäjä Chanthong Seeon.

Hän syyttää huolistaan puhveleita.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.