Mainos

Bensan kahden euron raja voi rikkoontua pian

Bensiinin hinta nousi syyskuussa uuteen ennätykseen. Bensiinilitra maksoi Öljyalan Keskusliiton hintaseurannan mukaan kuun puolivälissä 1,74 euroa eli enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Öljyn maailmanmarkkinahinnat reagoivat hyvin herkästi kaikkeen, mitä maailmassa tapahtuu. Uskon, että nyt tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa euron kurssi, öljyn kysyntä- ja tarjontasuhde sekä eri maissa olevat polittiset jännitteet, Öljyalan Keskusliiton talouspäällikkö Anne Maskula kertoo.

North European Oil Trade (Neot Oy) harjoittaa öljyn tukkukauppaa ja asiakkaina ovat Suomessa tällä hetkellä Shell, ABC ja ST1.

He näkevät yhtenä syynä hintatilanteeseen myös sen, että öljyn jalostusmarginaali on tällä hetkellä poikkeuksellisen korkealla.

– Vallitsevaan tilanteeseen ovat vaikuttaneet jalostusseisokit ja se, että jalostuskapasiteettia on mennyt muun muassa Yhdysvalloissa kiinni. Yleensä tämä tilanne näkyy kesällä kulutuksen kasvaessa ja hinnat laskevat sitten jalostusmarginaalin osalta loppuvuotta kohden, Neot Oy:n toimitusjohtaja Henrikki Talvitie kertoo.

Kalleimmillaan 95E10 maksoi tänään aamupäivällä 1,824 euroa litralta. Mutta milloin kahden euron raja rikkoontuu?

– Se voi tapahtua hyvinkin nopeasti tai sitten se voi kestää pitkään. Kaikki riippuu monesta eri tekijöstä. Mitään globaaleja shokkeja tuskin ihan heti on tulossa. Tilanne voi muuttua kuitenkin hyvinkin äkkiä. Selvää on, että halvan polttoaineen aika on nyt ohi. Väliaikaisesti laskua voi tulla, mutta pitkässä juoksussa sitä tuskin tapahtuu.

Henrikki Talvitie ei myöskään usko, että korkea hinta vaikuttaa paljoakaan itse kulutukseen.

– Autoilu on siitä erikoista, että silloin kun autoa ostetaan, sillä päätetään myös ajaa. Ja sillä liikutaan, oli hinta mikä tahansa. Polttoaineen korkea hinta vaikuttaa kyllä siihen, että nyt pohditaan yhä enemmän erilaisia vaihtoehtoja ja uskon, että biopolttoaineiden kysyntä kasvaa, Talvitie jatkaa.

Kalleimmillaan 95E10 on maksanut tänään jo 1.869 euroa litralta.

Vastaa mtv3.fi/koti -osion kyselyyn: Miten polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa arkeesi?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.