Mainos

Bensan hinta USA:ssa ennätyslukemissa

Bensan hinta on kohonnut Yhdysvalloissa kaikkien aikojen ennätykseen. Maan keskimääräinen bensalitran hinta on 40 senttiä. Pahin tilanne on Kaliforniassa, jossa menovesi maksaa kymmenen senttiä enemmän litralta.

autoja-jonossa

Kalifornia liikkuu kumipyörillä. Ja nyt bensan hinnat ovat huipussaan. Syinä OPEC:in neljän prosentin tuotannonsupistus, siirtyminen talvibensasta kesälaatuun, sekä tarjontaa korkeampi kulutus. Tämä on pakottanut autoilijat miettimään ajamistaan.

Kalifornia saa öljylähteistään lähes puolet tarvitsemastaan bensasta. Loput tuodaan Alaskasta ja ulkomailta. Silti joka päivä osavaltiossa on viiden miljoonan bensalitran kokoinen vaje.

Markkinaraon on huomannut myös suomalainen Fortum. Sen kannattaa nyt laivata ylimääräinen tuotantonsa Porvoosta maapallon toiselle puolelle Kaliforniaan. Tankkeri - lastinaan 320 000 barrelia puhdasta bensaa - matkaa Porvoosta Yhdysvaltoihin joka kuukausi.

Yhden tällaisen laivalastin arvo tukkukaupassa on 14 miljoonaa dollaria. Kuluttajat eivät voikaan kuin avata lompakkonsa - nyt vallitsevat tuottajan markkinat.

Maan keskimääräinen bensalitran hinta on 40 senttiä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.