Mainos

Bensan hinta pysynee vakaana

Öljy- ja kaasualan keskusliitto arvioi, että bensiinin hinta pysyy vakaana, vaikka raakaöljyn hinta on kohonnut selvästi viime päivinä.

Dollarin voimakas heikentyminen hillitsee kuluttajahintojen nousua. Bensiinimarkkinoilla ei ole liiton mukaan mitään muitakaan syitä, jotka vetäisivät hintoja ylöspäin.

Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen varoittaa kuitenkin, että kuluttajahinnat alkavat kohota, jos raakaöljyn hinnannousu jatkuu pitkään.

Myöskään Neste Oilin Suomen liikennepalveluista vastaava johtaja Arvo Ruotsalainen ei ennakoi suuria muutoksia bensiinin kuluttajahinnoissa. Hänen mukaansa taso tulee olemaan noin 1,30 euroa litralta. Hän arvioi, että pientä nousupainetta on, mutta muutokset ovat vain parin sentin luokkaa.

Polttoaine.net-verkkosivuston mukaan 95-oktaaninen bensiini maksaa keskimäärin 1,29 euroa litralta (14.10.2009). Hinta on tullut 8 senttiä alaspäin heinäkuun huipustaan. Bensiini halpenee tavallisesti, kun kesän autoilukausi on ohi.

Bensiinin ja dieselin hintaero venähtänyt

Dieselissä tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen. Taloustaantuma on vähentänyt ammattiliikennettä rajusti, mikä heijastuu dieselin kysyntään. Diesel-varastot ovat täyttyneet, mikä on lisännyt tarjontaa ja vaikuttaa hintoihin.

Ruotsalaisen mukaan bensiinin hintaero dieseliin on nyt revähtänyt poikkeuksellisen suureksi. Polttoaine.netin mukaan diesel maksaa keskimäärin 99 senttiä litralta (14.10.2009).

Vielä runsas vuosi sitten dieselin kysyntä oli kovaa ja varastot alhaalla. Samalla dieselin hinta lähestyi bensiinin hintaa.

Nupponen huomauttaa kuitenkin, että bensiinin ja dieselin hintaero vastaa nyt veroa, joka on dieselissä 30 senttiä pienempi kuin bensiinissä.

Yli 75 dollaria tynnyriltä

Raakaöljyn hinta on kohonnut voimakkaasti viime päivinä. Yhdysvaltain viitelaadun hinta ylitti keskiviikkona 75 dollarin rajan tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-laatu maksoi runsaat 73 dollaria.

Öljyn hintaa ajaa ylös toive maailmantalouden elpymisestä, mikä lisää öljyn kulutusta.

Dollarin vaihtokurssi on kuitenkin heikentynyt selvästi. Öljyn eurohinta ei siten ole muuttunut samalla tavalla.

Euro maksoi keskiviikkona vajaat 1,49 dollaria. Dollarin kurssi on pudonnut alimmilleen vuoteen.

Dollarin heikkous näkyy myös kullan hinnannousussa ennätyslukemiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.