Bensan hinta ärsyttää useissa Euroopan maissa

Hallituksilta vaaditaan veronalennuksia niin Puolassa kuin Britanniassakin.

Poikkeuksellisen korkea bensiinin hinta on nostanut kansalaiset kapinaan useissa Euroopan maissa. Hallituksilta vaaditaan monin paikoin veronalennuksia hintojen alentamiseksi.

Tänään on osoitettu mieltä Britanniassa, jossa hinta on kivunnut jopa 1,50 euroon litralta. Samalla ihmiset ovat rynnänneet ostamaan bensaa varastoon polttoaineen loppumisen pelossa.

Uutistoimistojen mukaan protestit ovat jääneet ennakoitua pienemmiksi mutta ärtymys on silti suurta. Esimerkiksi maan suurin päivälehti The Sun aloitti jo eilen kampanjan valtiovarainministeri Gordon Brownia vastaan polttoaineverojen laskemiseksi.

-Ellei bensan hinta laske selvästi, herra Brown on suurissa vaikeuksissa, lehti kirjoittaa.

Ranskassa maanviljelijät osoittivat mieltään maanantaina, ja eilen hallitus lupasi viljelijöille 30 miljoonan euron ylimääräiset verohelpotukset.

Maassa on pohdittu helpotuksia myös muille kansalaisille, ja hallitus on lisäksi painostanut öljy-yhtiöitä edelleen laskemaan hintoja bensa-asemilla.

Veromuutosten mahdollisuus on nostettu esille myös Belgiassa.

Käytännössä vain vähän keinoja

Vaikka bensaprotesteja on tähän mennessä järjestetty lähinnä Länsi-Euroopassa, raju hinnannousu kirpaisee suhteellisesti enemmän köyhempiä itäeurooppalaisia.

Köyhimmissä EU-maissa palkka voi olla vain muutamia satoja euroja kuussa, joten euron ylittävä litrahinta painaa kansalaisten taloutta huomattavasti. Ainakin Unkarissa ja Puolassa hallitus on jo väläytellyt veroleikkauksia.

Jos veronalennuksia aletaan toteuttaa, sotii se EU:n yhteistä linjaa vastaan. EU-maiden valtiovarainministerit sopivat viime perjantaina, että jäsenmaat välttävät yksipuolisia muutoksia, koska sillä voisi olla vaikutusta koko Euroopan talouteen.

Lakiteknisesti maat ovat kuitenkin vapaita laskemaan sekä bensiinin valmiste- että arvonlisäveroaan omatoimisesti, kunhan ne eivät painu EU:n minimirajojen alle.

Toistaiseksi öljyn hinta on poikinut hallituksilta enemmän puhetta kuin toimintaa. Käytännössä monien maiden liikkumavara on varsin vähäinen, sillä useimmat hallitukset tarvitsevat bensan verotuloja kipeästi budjetteihinsa.

Bensiinin hintapiikki johtuu Yhdysvalloissa riehuneesta hirmumyrsky Katrinasta, joka vahingoitti maan etelärannikon öljynjalostamoja. Hintojen odotetaan tasaantuvan vähitellen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat