Mainos

Bensalitran hinta laski hieman

Raakaöljyn hinnannousu on heijastunut viime syksystä alkaen tuntuvasti myös bensiinin jalostamo- ja kuluttajahintoihin. Lyijyttömän 95-oktaanisen bensiinin kuluttajahinta näyttää jäävän pitemmäksi aikaa yli kuuden markan tasolle, jolle se kipusi puolisen vuotta sitten elokuussa.

Öljy- ja kaasualan Keskusliiton seurantatilaston mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli 15. tammikuuta 6,37 markkaa. Hinta oli seitsemän penniä joulukuun keskihintaa halvempi, mutta vuoden aikana bensalitran hinta on kallistunut 23,9 prosenttia vuoden 1999 tammikuun 5,14 markasta. Toimitusjohtaja Jarmo Nupponen Öljy- ja kaasualan Keskusliitosta kuitenkin sanoo, että vuoden 1999 tammikuun vertailuluku on kuitenkin poikkeuksellisen alhainen, koska hinta oli silloin alimmillaan moneen vuoteen. 95-oktaanisen bensiinin litrahinta on jo usean vuoden pysytellyt reilusti yli viiden markan hinnassa.

Vuoden 1996 tammikuussa keskihinta oli 5,35 markkaa, seuraavan vuoden tammikuussa 5,54 markkaa, vuoden 1998 tammikuussa 5,73 markkaa ja vuosi sitten 5,14 markkaa. Dieselöljyn hinta kallistui vuoden aikana yli 30 prosenttia eli 3,72 markasta 4,86 markkaan. Kevyen polttoöljyn keskihinnassa nousu oli vuodessa yli 45 prosenttia 1,42 markasta 2,12 markkaan.

Nousua odotettavissa

Nupponen arvioi bensiinin hintakehityksen olevan lähitulevaisuudessa nousujohteista. Raakaöljyn hinta näyttää toistaiseksi pysyttelevän Opecin tuotantorajoitusten vuoksi nykyisellä korkealla tasollaan. Viime viikolla Pohjanmeren brent-öljyn hinta käväisi huippuhinnassa yhdeksään vuoteen eli yli 27 dollarissa.

Tänään maaliskuun öljyfutuuri kuitenkin laski yli kolme prosenttia 25,86 dollariin tynnyriltä. EIlen brent-futuurin hinta oli Lontoossa 26,76 dollaria. Nupposen mukaan raakaöljyn hintanousut heijastuvat yleensä verraten nopeasti, pikemmin päivien kuin viikkojen sisällä kuluttajahintoihin.

Veron osuus 70 prosenttia

Bensiinin hinnassa verojen osuus on hieman yli 70 prosenttia. 95-oktaanisen bensiinin 6,37 markan hinnasta verojen osuus on 4,47 markkaa, josta valmisteveroa on 3,32 markkaa ja arvonlisäveroa 1,15 markkaa.

Suomi onkin bensiinin verotuksen osalta Euroopan kärkimaita. Suomessa bensiinin hinnoissa on veroa keskimäärin 70 penniä enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Vuonna 1998 valtio keräsi bensiinin ja dieselöljyn valmisteveroina noin 12 miljardia markkaa, josta bensiinin osuus oli runsaat kahdeksan ja dieselöljyn 3,5 miljardia markkaa. Lisäksi arvonlisäveroa kerättiin 3,5 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.