Mainos

Bensalakot jatkuivat Ranskassa

Polttoaineiden korkeista hinnoista johtuvat lakot jatkuvat Ranskassa. Koko viikon kestänyt lakkoilu on sekoittanut pahasti maan liikennettä ja talouselämää.

Tänään suuri osa maan öljynjalostamoista ja -varastoista oli saarrettuna ja polttoainekuljetukset olivat poikki jo neljättä päivää. Myös maanviljelijät osallistuivat protestointiin ja yrittivät tukkia Kanaalin alitse vievän tunnelin suun. Taksinkuljettajat puolestaan osoittivat mieltään suurimmissa kaupungeissa hidastamalla tahallisesti ajoaan. Air France -lentoyhtiön työntekijät estivät pääsyn joihinkin Charles de Gaullen lentokentän terminaaleihin. Lakkoon osallistui myös muun muassa turistibussien ja ambulanssien kuljettajia.

Polttoaine uhkaa loppua Ranskassa.

Pariisia lukuun ottamatta valtaosa Ranskan huoltoasemista oli suljettu tai rajoitti tiukasti polttoaineen jakelua. Polttoaineen ostaminen oli täysin mahdotonta mm. Strasbourgissa ja Marseillessa. Polttoainepula on vaikeuttanut myös lentoliikennettä. Nantesin ja Rennesin lentokentät ovat jääneet kokonaan ilman polttoainetta ja Nizzassa, Lyonissa ja Marseillessa on varoitettu varastojen riittävän enää päiväksi tai pariksi.

Kuljettajat hylkäsivät veroalen

Rekkakuskien saartoon ovat liittyneet myös taksit

Kaksi kolmesta Ranskan kuljetusalan ammattiliitosta hylkäsi eilen hallituksen tekemän tarjouksen polttoaineveron alentamisesta. Esitys laskisi dieselin polttoaineveroa tänä vuonna runsaat 30 penniä ja ensi vuonna noin 22 penniä litraa kohti. Pääministeri Lionel Jospin on ilmoittanut, ettei hallitus aio myöntyä tämän suurempiin alennuksiin.

Jospinin tiukasta linjasta huolimatta lakkoilijat vannoivat tänään, etteivät luovu saarrosta ennen kuin veroa lasketaan vähintään 45 pennillä litraa kohti. Dieselin keskihinta litraa kohti verot mukaan lukien on tällä hetkellä Ranskassa viitisen Suomen markkaa. Verot muodostavat noin 80 prosenttia polttoaineen hinnasta.

EU huolissaan lakoista

Euroopan unioni on ilmaissut huolensa Ranskan polttoainelakkojen suhteen. Komission edustaja Jonathan Todd kertoi komission lähettäneen Ranskalle virallisen kyselyn siitä, estääkö kuljetuslakko tavaroiden vapaan liikkumisen unionin sisällä.

Komissio tiedustelee Ranskan hallitukselta mm. mihin toimiin tämä on ryhtynyt varmistaakseen liikenteen sujumisen Ranskan ja muiden EU-maiden välillä. Komissio odottaa vastausta kysymyksiinsä vuorokauden sisällä.

(MTV3-STT-Reuters.AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.