Mainos

Bensakauppiaat: Öljy-yhtiöt harjoittavat alihinnoittelua kylmäasemillaan

Kilpailuvirasto selvittää toimiiko kilpailu polttoainemarkkinoilla kuten pitäisi. Tutkittavana on mahdollinen määräävän markkina-aseman väärinkäyttö ja kielletty hintayhteistyö.

Bensiinikauppiaiden mielestä öljy-yhtiöt pyrkivät karsimaan alan kilpailua ja nostamaan kuluttajahintoja pitkällä aikavälillä. Moni bensiinikauppias joutuu ostamaan polttoaineet öljy-yhtiöltä selvästi kalliimmalla kuin yhtiö itse myy omilla kylmäasemillaan.

- Jos myydään yli seitsemän senttiä alle kauppiaan ostohinnan, niin se on minun mielestä jo sairasta, toteaa lieksalainen entinen huoltamoyrittäjä Osmo Korkalainen.

Korkalaisella on raskas talvi takana. Pitkä ura päättyi konkurssiin, jonka syynä yrittäjä pitää Nesteen harjoittamaa hinnoittelua.

- Voi sanoa, että joka paikkakunnalla missä vain on näitä Express-asemia niin hinnoittelu on mennyt epäterveeksi, Korkalainen väittää.

Neste Oilin mukaan kysymys on vain lyhytaikaisista kampanjatarjouksista.

- Välillä kilpaillaan intensiivisemmin ja välillä vähän vähemmän, mutta ei tällaisia jatkuvia tilanteita tuossa suhteessa ole meidän osaltamme ollut, kommentoi Neste Oilin vähittäismyynnistä vastaava johtaja Sakari Toivola.

Kauppiaiden Kilpailuvirastolle toimittama laaja hintaseuranta-aineisto kertoo, että kyseessä olisi maan tapa. Yrittäjät joutuvat kaikkialla ostamaan polttoaineensa kalliimmalla kuin öljy-yhtiö itse myy samalla paikkakunnalla.

- Kauppiailla on tällä hetkellä väärä ostohinta, että voitaisiin asiakkaille myydä bensaa edullisemmin kuten öljy-yhtiöt tällä hetkellä tekevät, toteaa puheenjohtaja Aimo Kettunen Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen liitosta.

Hinnoittelu närästää myös öljy-yhtiöiden välejä. ST1 ja ABC-ketju kertovat Kilpailuvirastolle olevansa itsenäisten kauppiaiden kanssa samassa liemessä.

- Kukaan ei tietenkään pysty myymään tuotteita kannattamattomalla hinnalla kovin pitkää aikaa, mutta tällä alalla usein kilpailijan aloitteisiin vastataan, toteaa Toivola.

Kilpailuvirasto aikoo ratkaista kevään aikana mihin suuntaan tutkinta etenee.

(MTV3)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.