Mainos

Bensa kallistuu Yhdysvalloissa – viidestä autosta ei silti luovuta

Yhdysvalloissa varma kevään merkki on nouseva bensan hinta. Kesäautoilun alkaminen eli kulutuksen lisääntyminen näkyy bensapumpuilla.

Öljy-yhtiöt puolustelevat kohoavia hintoja tilapäisellä bensapulalla eli jalostamojen huoltoseisokeilla sekä sillä, että kesällä käytettävä bensa on hintavampaa sekoitusta. Se johtuu puolestaan päästörajoituksista. Lisäksi levottomuudet Lähi-idässä pitävät hintoja muutenkin korkealla, eikä hintatason todellista laskua ole näköpiirissä.

Tänä keväänä hintapiikki alkoi tavanomaista aikaisemmin ja keskiarvohinta oli jo huhtikuun alussa yli neljän dollaria gallonalta; monin paikoin gallonahinta nousi yli viiden taalan.

Suomalaisittain euro litralta kuulostaa halvalta, mutta Yhdysvalloissa hinta on sitä luokkaa, että kulutus alkaa laskea ja autoilu vähentyä. Siksi viime viikkojen bensan hintojen hienoinen lasku on otettu ilolla vastaan.

Omaa autoa - tai viittä - ei jätetä

Menoveden hintataso on viime aikoina aiheuttanut myös sen, että amerikkalaiset ovat toden teolla innostuneet vähän kuluttavista autoista.

Yleensähän jenkit rakastavat isoja maastureitaan, pikkukuormureitaan ja muita bensasyöppöjä, mutta nyt tilanne on alkanut muuttua. Bensaa säästävien autojen kysyntä on yllättäen vilkastunut.

Autojen määrään Yhdysvalloissa bensan hinta ei ole vielä vaikuttanut. Keskimäärin jenkkiperheessä on kaksi autoa.

Omalla autolla mennään yhä joka paikkaan, mutta monilla paikkakunnilla se on myös ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi pääkaupunki Washingtonin ympäristöalueella on toimivaa joukkoliikennettä ja myös eniten perheitä, joissa on vain yksi auto.

Syrjäseuduilla, kuten esimerkiksi Etelä-Dakotassa viiden auton talous ei ole mikään harvinaisuus.

Pick-up yhä kunniassa

Mutta perusamerikkalaiset eivät luovu hevin perinteistään. Eniten myytyjen ajoneuvojen listan käkisijoilla keikkuu yhä Fordin F-150 pick-up-kuormuri ja sen kannoilla Chevyn ja Dodgen vastaavat versiot.

Eniten hybridejä myydään trenditietoisessa Kaliforniassa ja itärannikolla.

Politiikkakin vaikuttaa. Republikaanien suosikkiauto on kyselyjen mukaan kotimainen Ford Mustangin avoautoversio, mutta seuraavina listalla ovat tuontiautot Audi ja Mercedes. Demokraattien listan kärjessä on ympäristöystävällinen Honda Civic Hybrid, ja seuraavina olivat Volvo ja Nissan. Kotimaisuus ei ole siis kunniassa sielläkään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.