Benazir Bhuttoa vastaan verinen pommi-isku

Pakistanin entisen pääministerin odotettu paluu kotimaahan on alkanut verisesti. Benazir Bhutton saattueen lähistöllä Karachissa räjähti kaksi autopommia. Kuolonuhreja on yli sata.

Karachissa Pakistanissa yli sata ihmistä on saanut surmansa kahdessa pommiräjähdyksessä lähellä entisen pääministerin Benazir Bhutton autosaattuetta.

Kuuden paikallisen sairaalan tiedottajien mukaan niihin on tuotu ainakin 130 ruumista. Poliisin mukaan haavoittuneita on jopa 550. Terrori-isku on yksi Pakistanin historian verisimmistä.

Benazir Bhutto

Kahdeksan vuoden vapaaehtoisesta maanpaosta eilen palannut Bhutto selvisi räjähdyksistä vahingoittumattomana ja on sisäministeriön edustajan mukaan turvassa. Edustajan mukaan kyse on todennäköisesti itsemurhaiskusta.

Pakistanin poliisi on alkanut etsiä iskun tekijöitä. Epäilyt kohdistuvat muun muassa al-Qaida-verkoston taistelijoihin, jotka ovat uhanneet tappaa Bhutton. Bhutton aviomies syyttää iskusta Pakistanin tiedustelupalvelua.

Presidentti Pervez Musharraf ilmoitti puolestaan pitävänsä pommi-iskua salaliittona demokratiaa vastaan.

Pakistanin terrori-isku tuomittiin ulkomailla

Pakistanin entistä pääministeriä Benazir Bhuttoa vastaan tähdätty pommi-isku on tuomittu maailmalla.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo arvioi ääriainesten pyrkivän horjuttamaan tammikuuksi suunniteltuja vaaleja. EU:n puheenjohtajamaa Portugali vaati syyllisten saattamista vastuuseen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon toivoi Pakistanin poliittisten voimien ponnistelevan kansallisen yhtenäisyyden puolesta.

Pakistan syytti islamistitaistelijoita

Pakistan on singonnut syytöksensä kohti islamistitaistelijoita, kun entisen pääministerin Benazir Bhutton paluujuhlallisuudet olivat päättyneet verilöylyyn Karachissa.

Bhutto tuomitsi iskut jyrkästi.

- Hyökkäys ei kohdistunut minuun, hyökkäys kohdistui siihen mitä edustan, hän sanoi.

Bhutton mukaan verilöyly koettelee Pakistanin yhtenäisyyttä. Hän oli juuri palannut kotimaahansa oltuaan kahdeksan vuotta vapaaehtoisesti maanpaossa.

Tänään oli vielä epäselvää, miten iskut saattaisivat vaikuttaa Bhutton ja presidentti Pervez Musharrafin mahdollisiin suunnitelmiin vallanjaosta. Musharraf saattaa tarvita suositun oppositiojohtajan apua, sillä poliittisessa kentässä on kuohunut.

Pakistanissa on tarkoitus järjestää parlamenttivaalit tammikuussa. Bhutton puolue vannoi hänen pysyvän maassa.

Aviomies syyttää tiedustelupalvelua

Poliisi tutki perjantaina, oliko hyökkäyksillä yhteyttä Afganistanin rajaseutuihin, jotka ovat al-Qaidan ja Talebanin tukialueita. Mikään ryhmä ei ilmoittanut tehneensä iskuja.

- Epäilyksettä tämä on militanttien ja terroristien aikaansaannosta, sisäministeriön edustaja sanoi.

Al-Qaidaan yhdistetyt taistelijat olivat aiemmin tällä viikolla uhanneet surmata Bhutton, joka on muun muassa tukenut Yhdysvaltain terrorisminvastaista sotaa. Bhutton aviomies Asif Ali Zardari syytti Pakistanin tiedustelupalvelua sotkeutumisesta salamurhahankkeeseen.

Bhutto itse arvioi, että islamistitaistelijat olisivat iskujen takana: neljä ryhmää jahtaa häntä. Bhutton mukaan ne eivät kuitenkaan pysty toimimaan ilman vallassa olevien apua.

Iskut tehtiin hiukan puolenyön jälkeen, kun Bhutto oli ehtinyt olla Pakistanissa vain kymmenisen tuntia. Kaupat ja koulut sulkivat ovensa Karachissa ja omaiset hautasivat iskujen uhreja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat