Mainos

Belgrad myönsi opposition vaalivoiton

Jugoslavia myönsi tänään opposition voittaneen marraskuiset kunnallisvaalit Belgradissa ja kolmessa muussa kaupungissa. Hallitus sen sijaan kiisti opposition voiton kymmenessä muussa kaupungissa, joissa oppositio on ilmoittanut voittaneensa.

Jugoslavian ulkoministeri Milan Milutinovic lähetti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle kirjeen, jossa hän tunnusti osittain opposition voiton marraskuun kunnallisvaaleissa. Kirje oli vastaus Etyjin valtuuskunnan esittämään lausuntoon, jossa vaadittiin opposition vaalivoiton tunnustamista.

Oppositio ilmoitti tänään jatkavansa mielenosoituksiaan, vaikka hallitus onkin osittain perääntynyt vaalikiistassa. Mielenosoitukset jatkuvat, kunnes viranomaiset ovat tunnustaneet kokonaisuudessaan opposition voiton vaaleissa, sanoi Zajednon johtajiin kuuluva Zoran Djindjic.

Etyjin puheenjohtajamaan Tanskan ulkoministeri Niel Helveg Petersen sanoi Kööpenhaminassa, ettei Jugoslavian vastaus tyydytä häntä. Helveg Petersen luonnehti Jugoslavian kirjettä "eräiltä osin hyvin epäselväksi". Serbia hyväksytään kansainväliseen yhteisöön vain sillä ehdolla, että maa hyväksyy täysin demokratian periaatteet, Tanskan ulkoministeri mainitsi radiohaastattelussa.

Espanjan pääministerin Felipe Gonzalezin johtama Etyjin valtuuskunta kehotti viime viikolla Serbian hallitusta tunnustamaan opposition voiton paitsi yhdeksällä Belgradin alueella myös 13 muussa kaupungissa.

Ulkoministeri Milutinovic totesi Etyjille lähettämässään kirjeessä, että oppositio oli voittanut vaalit yhdeksällä alueella Belgradissa sekä myös Uzicessa, Kragujevacissa ja Zrenjanissa. Mikään puolue ei ollut Milutinovicin mukaan saanut enemmistöä Pirotissa, Pancevossa ja Jagodinassa. Serbian toiseksi suurimmassa kaupungissa Nisissä tilanne on kirjeen mukaan yhä epäselvä.

Etyjin valtuuskunnan mukaan oppositio oli voittanut kaikissa näissä kaupungeissa. Lisää tutkimuksia vaalituloksista tarvitaan vielä kuudessa muussa kaupungissa, Milutinovic mainitsi. Oppositio on järjestänyt päivittäin laajoja mielenosoituksia sen jälkeen kun viranomaiset kumosivat vaalitulokset alueilla, joilla oppositio ilmoitti voittaneensa. Kunnallisvaalit pidettiin 17. marraskuuta.

Etyjin valtuuskunta vieraili Serbiassa presidentti Slobodan Milosevicin kutsusta tutkimassa vaalituloksia. Ulkoministeri Milutinovic kiitteli kirjeessä Etyjin valtuuskunnan vierailua "hyödylliseksi ja myönteiseksi". Kirje oli osoitettu Tanskan ulkoministeri Niel Helveg Petersenille.

Etyjin pysyvä neuvosto hyväksyi tänään Gonzalezin valtuuskunnan selonteon ja kehotti Serbiaa toteuttamaan sen suositukset. Etyjin nykyinen puheenjohtajamaa Tanska lupautui avustamaan Serbiaa vaalijärjestelmän, vapaan tiedonvälityksen ja riippumattoman tuomiovallan kehittämisessä.

Tappio kovalle linjalle

Osittainen myöntyminen opposition vaalivoittoon merkitsee takaiskua Serbiaa hallitsevien sosialistien jyrkälle linjalle, arvioivat tarkkailijat.
-Milosevic teki myönnytyksen lännelle, mutta se ei riitä, luonnehti tilannetta eräs läntinen diplomaatti.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat tukeneet opposition liittoutumaa Zajednoa, joka on julistanut voittaneensa kunnallisvaalit Belgradissa ja lukuisissa muissa kaupungeissa.

Milosevic on tyytynyt odottelemaan tilanteen kehitystä kuusi viikkoa jatkuneiden opposition mielenosoitusten aikana. Syynä päättämättömyyteen on ainakin osaksi ollut sosialistipuolueen sisäinen kiistely.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.