Mainos

Belgiassa paljastui vakava radioaktiivinen vuoto

Etelä-Belgiassa sijaitsevassa lääkelaboratoriossa on sattunut vakava radioaktiivisen aineen vuoto. Fleurusin kaupungissa sijaitsevasta laboratoriosta pääsi ilmeisesti inhimillisen virheen seurauksena vuotamaan radioaktiivista jodia.

Vuoto tapahtui jo viikko sitten perjantaina, mutta viranomaisten tekemien uusien säteilymittausten perusteella se on osoittautumassa luultua pahemmaksi.

Laboratorio keskeytti tuotantonsa maanantaina, ja myöhään eilen viranomaiset kielsivät lähialueen asukkaita käyttämästä puutarhavihanneksia ravinnoksi. Seudun viljelijöitä on myös kielletty syöttämästä ruohoa karjalle.

Laboratorio valmistaa radioaktiivisia isotooppeja lääketieteelliseen käyttöön, muun muassa syöpähoitoihin. Suomen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk) kerrottiin tänään, että ympäristöön päässyt radioaktiivinen jodi on suhteellinen lyhytikäinen, ja se käytännössä häviää kahdessa kuukaudessa.

Ilmatieteen laitoksen tekemän leviämisennusteen mukaan päästö on levinnyt kaakon suuntaan. Edetessään päästöpilvi laimenee ja siitä aiheutuvat annokset pienenevät.

Viranomaiset ovat määrittäneet tapaukseen luokkaan kolme kansainvälisellä säteilyonnettomuuksien vakavuutta kuvaavalla asteikolla. Luokituksessa vakavin turma on seitsemän.

Fleurusin laboratorio on maailman toiseksi suurin lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettujen radioaktiivisten isotooppien tuottaja. Laboratorio on varoittanut, että sairaaloille saattaa tulla pulaa isotoopeista mikäli se joutuu keskeyttämään tuotantonsa pitkäksi aikaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.