Mainos

Belgian parlamentti aloittaa ilman hallitusta

Tilanne johtuu ranskankielisen Vallonian ja hollanninkielisen Flanderin alueriidoista. Myös maan imago alkaa vähitellen kärsiä, koska ulkopolitiikkaa ei käytännössä ole.

Belgian uusi parlamentti joutui tiistaina aloittamaan syyskauden ilman, että maassa on vieläkään hallitusta.

Neljä kuukautta parlamenttivaalien jälkeen hallitusneuvottelut etenevät yhä hitaasti. Parlamentti ei voi tehdä paljonkaan ilman hallitusta - etenkään, kun selvää enemmistörintamaa ei ole.

Poliittisen tyhjäkäynnin vuoksi esimerkiksi ensi vuoden budjettia ei voida viimeistellä. Lisäksi monet tärkeinä pidetyt uudistukset, kuten oikeuslaitoksen modernisointi ja poliisin uusi turvallisuusohjelma, uhkaavat viivästyä.

Belgian imago ulkomailla alkaa myös jo vähitellen kärsiä tilanteesta, koska ulkopolitiikkaa ei käytännössä ole.

Pattitilanne johtuu ranskankielisen Vallonian ja hollanninkielisen Flanderin alueriidoista. Hallitusneuvottelujen aikana epäluulo kieliryhmien välillä näyttää yhä kasvaneen ja Flanderissa on jopa vaadittu täyttä itsenäisyyttä.

Vaalien voittaja, flaamikonservatiivi Yves Leterme yrittää koota maahan kristillisten ja liberaalien yhteishallitusta. Viime päivinä neuvotteluissa on tapahtunut ensimmäistä kertaa pientä edistystä.

Belgian sekasotku voi uhata pahimmillaan myös Euroopan unionin uutta perussopimusta. Belgia ei voi allekirjoittaa sopimusta ilman hallitusta.

Jäsenmaat keskustelevat perussopimuksesta ensi viikon huippukokouksessa. Lopullisesti sopimus pitäisi allekirjoittaa viimeistään joulukuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.