Mainos

Belgian dioksiiniskandaali laajenee

Sianlihatuotteita on asetettu myyntikieltoon ja sikojen teurastukset on kielletty päivän ajaksi, sillä sianrehustakin on nyt löydetty syöpää aiheuttavaa dioksiinia. Viranomaiset ovat alkaneet tutkia myös naudanlihaa.

Broilereiden ja kananmunien myyntikielto alkoi viikonvaihteessa, viime päivinä kauppojen hyllyiltä on vedetty pois belgialainen majoneesi, tuorepasta,keksejä ja useita muita tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty kananmunia.

Ja tänään osa kaupoista joutui poistamaan myös sianlihatuotteet. Sianrehustakin on löydetty syöpää aiheuttavaa dioksiinia, myrkyllisen rehun käytön laajuutta ei vielä tiedetä. Kuitenkin 500 alan yritystä ja puoli miljoonaa sikaa on toistaiseksi karanteenissa.
Sianlihan myötä dioksiiniskandaalin pelätään paisuvan huimiin mittasuhteisiin. Monet pelkäävät jo uutta - koko Eurooppaa koettelevaa Hullun Lehmän taudin kaltaista vitsausta.

Varsinkin, kun terveysministeriö kertoo joutuneensa aloittamaan tutkimukset myös naudanlihan parissa ja Ranska kertoo asettaneensa 70 kanalaa karanteeniin. Jo aiemmin Belgiassa ja Hollannissa yli 400 kanalan on todettu käyttäneen myrkyllistä rehua. Dioksiinia on ollut eläinruokaa valmistavan belgialaisyrityksen kasvi- ja mineraaliöljyissä. Miten se on niihin joutunut, on vielä epäselvää.

Jo ennestään surkeasta maineesta kärsineet Belgian maatalousviranomaiset tiesivät dioksiiniongelmasta jo huhtikuussa, naapurimaita varoitettiin kuitenkin pari viikkoa myöhemmin ja EU:ta vasta viime viikolla.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.