Mainos

Belgia selvittää osuuttaan CIA:n rahansiirtojäljityksissä

Yhdysvaltain hallitus vahvisti perjantaina, että tiedustelupalvelu CIA on seurannut jo vuosia terrorismiin liitettyjen henkilöiden rahansiirtoja kansainvälisen Swift-pankkitunnuksen avulla. Swiftin päämaja sijaitsee Belgiassa.

Belgian hallitus aikoo selvittää maan keskuspankin roolin Yhdysvaltojen rahansiirtojäljityksistä syntyneessä jupakassa. Samalla selvitetään, onko Belgian lakeja rikottu.

Yhdysvaltain hallitus vahvisti perjantaina, että tiedustelupalvelu CIA on seurannut jo vuosia terrorismiin liitettyjen henkilöiden rahansiirtoja kansainvälisen Swift-pankkitunnuksen avulla. Tiedot rahansiirroista ovat yleensä tiukasti luottamuksellisia.

Swift on kansainvälinen pankkien osuuskunta, jonka päämaja sijaitsee Belgiassa. Se toimii välittäjänä kansainvälisessä maksuliikenteessä. Swiftin valvontaa johtaa periaatteessa Belgian keskuspankki, joka on useiden lehtien mukaan tiennyt tietoluovutuksista. Belgian hallitus aikoo kuulla pankkia huomenna.

Keskuspankki on puolustautunut toteamalla, että sen valvontavastuu on rajallinen eikä se olisi voinut puuttua Swiftin toimintaan.

Swift itse on myöntänyt antaneensa tietoja Yhdysvaltain viranomaisten määräyksestä. Swiftin mukaan se on saanut Yhdysvalloilta takeet siitä, että tietoja käytetään rajatusti.

Yhdysvaltojen mukaan epäilyttävien rahansiirtojen seuraaminen on olennainen osa terrorismin vastaista taistelua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.