Belgia: Elintarvikevirasto Helsinkiin

Puheenjohtajamaa Belgia ehdottaa, että Helsinki saisi EU:n elintarvikeviraston. Esitys sisältyy pakettiin, jossa on myös useita muita virastoja. Meriturvallisuudesta vastaava virasto esitetään sijoitettavaksi Portugalin Lissaboniin.

Euroopan unionin huippukokouksessa Laekenissa päätettäneen tänään EU:n elintarvikeviraston sijaintipaikasta. Virastosta kamppailevat Helsingin lisäksi Italian Parma ja Espanjan Barcelona.

Pääministeri Paavo Lipponen ei ole halunnut kommentoida Suomen strategiaa. Kun häneltä kysyttiin, onko Suomi valmis kaatamaan koko paketin, ellei virastoa saada Helsinkiin, Lipponen sanoi arvoituksellisesti, että köyhän täytyy viedä asiaansa eteenpäin omalla tyylillään.

Tuomioja: Kokous venynee

Laekenin huippukokous saattaa kestää ennakoitua pitempään. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan valtionpäämiesten eilinen työillallinen jätti monia kysymyksiä auki Laekenin julistuksesta, jonka pohjalta on määrä perustaa EU:n tulevaisuutta valmisteleva konventti.

Eduskunnassa on kaavailtu Suomen edustajiksi laajaan neuvottelukuntaan kansanedustaja Kimmo Kiljusta ja Matti Vanhasta. Jos julistus menee luonnoksen - ja Suomen toiveiden - mukaan läpi, heille pitää valita myös varajäsenet. Konventin puheenjohtajan nimeä ei Tuomiojan mukaan ole käsitelty. Laekenin kokouksen on määrä päättyä tänään.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat