Belgia avannut rikostutkinnan Venäjän vaikuttamisesta europarlamentissa: Parlamentaarikoille annettu lahjuksia?

Belgia on avannut rikostutkinnan Venäjän vaikuttamisesta Euroopan parlamentissa. Taustalla ovat syytökset, joiden mukaan Venäjä on maksanut joillekin europarlamentaarikoille propagandansa levittämisestä.

Belgian pääministeri Alexander De Croo ilmoitti asiasta tänään. Pääministerin mukaan lahjusten maksu ei tapahtunut Belgiassa, mutta koska vaikuttamistoiminta tapahtui, Belgian syyttäjäviranomaisella on toimivalta asiassa.

– Oikeusviranomaisemme ovat nyt vahvistaneet, että tästä toiminnasta voi nostaa syytteet, De Croo sanoi.

– Koska Belgia on EU:n instituutioiden kotipaikka, meillä on velvollisuus pitää yllä jokaisen kansalaisen oikeutta vapaisiin ja turvallisiin vaaleihin.

De Croon mukaan asiasta keskustellaan ensi viikolla EU:n huippukokouksessa. Hänen mukaansa Venäjän selvänä tavoitteena on saada Euroopan parlamenttiin enemmän Venäjä-mielisiä edustajia, jotka edistävät Venäjälle myönteisiä tulkintoja.

Belgian syyttäjänvirasto vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että tutkinta aloitettiin eilen. De Croon mukaan Belgia haluaa EU-tasolle lisää välineitä Venäjän vaikuttamistoimintaa vastaan taistelemiseen.

Propagandaa Prahasta

Tshekki kertoi maaliskuussa tiedustelupalvelunsa saaneen selville, että Prahassa toimiva, Kremliä lähellä olevien ihmisten pyörittämä Voice of Europe -uutissivusto on käyttänyt europarlamentaarikkoja Kremlin propagandan levittämiseen.

Belgian tiedustelupalveluiden mukaan joillekin parlamentaarikoille on maksettu Venäjän propagandan edistämisestä.

EU-parlamentin vihreän ryhmän ja tshekkiläismedian mukaan lahjusepäilyjen kohteena olevat poliitikot tulevat Belgiasta, Hollannista, Puolasta, Ranskasta, Saksasta ja Unkarista.

Politico-sivuston mukaan Voice of Europe -sivustolla on esiintynyt 16 europarlamentaarikkoa, kaikki laitaoikeiston edustajia. Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan lahjuksia Venäjältä saaneiden joukossa on kaksi Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen poliitikkoa.

Europarlamentaarikoita koskevat tiukat eettiset säännöt, joiden rikkomisesta voi seurata erinäisiä sanktioita.

Lue myös:

    Uusimmat