Mainos

BBC:n pääjohtaja eroaa

Britannian yleisradioyhtiön pääjohtaja eroaa. Eron syynä on Lordi Huttonin raportin BBC:tä vastaan esittämä kritiikki. BBC on pyytänyt anteeksi Britannian pääministeriltä.

BBC:n pääjohtaja Greg Dyke ilmoittaa eroavansa yhtiötä vastaan lordi Huttonin raportissa esitetyn arvostelun vuoksi. Eilen julkistetun lordi Huttonin selvityksen mukaan BBC oli esittänyt perättömiä väitteitä, joiden mukaan Blairin hallitus olisi sormeillut Irakia koskevaa tiedusteluraporttia.

BBC:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Gavyn Davies erosi eilen samoin raportin sisältämän kritiikin takia.

Eilen julkistettu Lordi Huttonin johtaman tutkimuslautakunnan raportti puhdisti pääministeri Tony Blairin sekä hallituksen maineen epäilyksistä asetutkija David Kellyn kuolemaan.

Blair hyväksyi BBC:n anteeksipyynnön

Britannian pääministeri Tony Blair on hyväksynyt BBC:n anteeksipyynnön Kelly-jupakan ja sen yhteydessä esitettyjen syytösten takia.

BBC:n hallintoneuvoston vt. puheenjohtaja Richard Ryder sanoi pyytävänsä "varauksettomasti" anteeksi henkilöiltä, joiden mainetta yhtiön uutisoinnissa tehdyt virheet ovat tahranneet.

Vain muutama minuutti tämän jälkeen Blair sanoi asian olevan loppuunkäsitelty ja vakuutti edelleen tukevansa BBC:n riippumatonta asemaa.

Brittilehdistö: Huttonin selvitys yksipuolinen

Useat brittiläiset lehdet ja poliittiset kommentaattorit arvostelivat tänään lordi Huttonin edellispäivänä esittämää selontekoa yksipuoliseksi.

Selonteko arvosteli jyrkästi yleisradioyhtiö BBC:tä, mutta ei nähnyt mitään pahasti moitittavaa pääministeri Tony Blairin ja hänen hallituksensa toiminnassa. Monet viestimet sanoivat Huttonin selonteon esittäneen kaunistellun kuvan hallituksen tekemisistä.

The Independent -lehti kuvasi selontekoa tasapainottomaksi ja puolueelliseksi. Financial Times arveli hallituksen päässeen liian vähällä Huttonin selonteossa.

Myös eräät Blairin puoluetoverit arvostelivat selontekoa liian suopeasta suhtautumisesta hallitukseen.

-Se on kerta kaikkiaan kaunisteleva. On suuri vaara, että selonteko menettää uskottavuutensa. Ihmiset eivät kerta kaikkiaan usko siihen, sanoi työväenpuolueen parlamenttijäsen Austin Mitchell.

The Guardian -lehti pohti, oliko Huttonin tutkimuslautakunnan arvostelu BBC:n toimittajaa Andrew Gilligania kohtaan ollut aiheellista. Guardianin mukaan Gilliganin Irak-uutisraportti oli kaikesta huolimatta ollut enemmän oikeassa kuin väärässä.

The London Evening Standard -lehdessä julkistettiin kysely, jonka mukaan 49 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Huttonin selonteko oli puolueellinen. Luotettavana sitä piti 40 prosenttia.

Konservatiivien leirissä kommentit olivat jyrkkiä.

-Se on kerta kaikkiaan uskomaton, sanoi konservatiiveihin lukeutuva parlamentin jäsen Boris Johnson. Hän luonnehti pääministeri Blairia "Houdinin ja rasvatun pikkuporsaan yhdistelmäksi".

Johnsonin mukaan Blairin saaminen kiinni jostakin on "kuin yrittäisi naulata hyytelöä kiinni seinään".

(MTV3-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 29.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.