Mainos

BBC:n kohutoimittaja erosi

Britannian yleisradioyhtiön toimittaja Andrew Gilligan on eronnut, kertoi BBC. Gilligan toimitti kiistellyn raportin, jossa pääministeri Tony Blairin hallitusta syytettiin Irakin joukkotuhoaseuhan liioittelusta.

Gilligan myönsi brittiläiselle Press Association -uutistoimistolle antamassaan lausunnossa, että osa hänen Irak-raporttiaan viime toukokuulta oli virheellinen.

-Pyydän jälleen kerran sitä anteeksi. Eroni BBC:stä tapahtuu omasta aloitteestani. Mutta BBC kokonaisuudessa on joutunut suuren vääryyden kohteeksi, Gilligan sanoi.

BBC ajautui aiemmin viikolla yhteen historiansa pahimmista kriiseistä, kun selvitysmies lordi Hutton arvosteli yhtiön toimintaa Irak-raportoinnissa. Raportissa Gilligan syytti pääministeri Tony Blairin hallituksen liioitelleen Irakin joukkotuhouhkaa. Uutisraportti laukaisi tapahtumaketjun, joka johti lopulta aseasiantuntija David Kellyn itsemurhaan viime vuoden heinäkuussa.

Lordi Hutton puolestaan arvosteli BBC:tä uutisoinnin vuoksi. Arvostelu johti sittemmin ensin BBC:n hallintoneuvoston puheenjohtajan Gavyn Daviesin eroon ja sitten myös yhtiön pääjohtaja Greg Dyke ilmoitti eroavansa.

BBC:n uskottavuus hyvä

Lordi Huttonin raportti ei ole horjuttanut englantilaisten luottamusta BBC:hen. Asiasta julkistettiin tänään kolme mielipidekyselyä. Mielipidekyselyjen mukaan britit pitävät BBC.tä yhä luotettavampana tiedon lähteenä kuin hallitusta. Huttonin selvitys vapautti BBC:n esittämistä syytöksistä koskien tiedustelutietojen peukalointia.

Daily Telegraph -lehden mukaan 67 prosenttia vastanneista sanoi luottavansa totuuden lähteenä BBC:hen ja vain 31 prosenttia hallitukseen. Vastanneista vain joka kolmas uskoi, että Huttonin raportti oli perusteellinen ja puolueeton yritys selvittää aseasiantuntija David Kellyn itsemurhaan johtaneet syyt. YouGov-yhtiön lehdelle tekemän kyselyn otoksen suuruutta tai virhemarginaalia ei kerrottu.

Guardian-lehden teettämässä kyselyssä 31 prosenttia vastanneista sanoi luottavansa enemmän BBC:hen ja 10 prosenttia pääministeri Tony Blairin hallitukseen. Puolet vastanneista ei sanonut luottavansa täysin kumpaankaan osapuoleen. Guardianin kyselyyn haastateltiin 532:ta brittiä.

Times-lehden kyselyssä saman suuruinen määrä 500 vastanneesta katsoi jupakan vahingoittaneen yhtä paljon hallituksen ja BBC:n mainetta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.