Mainos

BBC: Kohutun ydinfyysikon mystinen teloitus – perhe kertoo karusta kohtalosta

Kiistelty iranilainen ydinfyysikko on teloitettu, hänen perheensä sanoo BBC:lle. Shahram Amirin vaiheet ovat pitkälti hämärän peitossa. Hän on ilmeisesti ollut pidätettynä vuodesta 2010.

BBC:n mukaan miehen äiti kertoo, että miehen ruumis on toimitettu kotipaikkakunnalle. Kaulan ympärillä oli äidin mukaan köydenjäljet, mikä todistaa, että hänet on hirtetty.

Mies on BBC:n mukaan haudattu. Häntä pidettiin salaisessa paikassa sen jälkeen, kun hän palasi Yhdysvalloista, missä CIA piti häntä omien sanojensa mukaan vastoin hänen tahtoaan.

Joidenkin raporttien mukaan hän oli hyvin perillä Iranin ydinohjelmasta, josta saavutettiin historiallinen sopu viime vuoden heinäkuussa.

Vuonna 1977 syntynyt Shahram Amiri katosi vuonna 2009 Mekkaan suuntautuneen pyhiinvaelluksen jälkeen.

Vuotta myöhemmin hän kertoi Yhdysvalloista joutuneensa CIA:n kidnappaamaksi ja painostamaksi. Miehen mukaan CIA yritti painostaa häntä psykologisin keinoin paljastamaan erittäin salaista tietoa.

Mies palasi Teheraniin vuonna 2010 ja sai sankarin vastaanoton. Omien sanojensa mukaan hän oli paennut Yhdysvaltain kynsistä. Tuolloin yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat BBC:lle, että mies oli loikannut omasta tahdostaan ja antanut Yhdysvalloille arvokasta tietoa.

Myöhemmin kerrottiin, että mies oli saanut pitkän vankilatuomion paluunsa jälkeen. Hänen perheensä kertoi tuolloin BBC:lle, että mies oli pidätetty ja perhe pelkäsi hänen henkensä edestä.

Iranin on epäilty vuosien ajan kehitelleen ydinasetta. Iran on kiistänyt väitteet. Tammikuussa EU ja Yhdysvallat kertoivat, että ne purkavat Iranin vastaisia talouspakotteita. Päätöstä edelsi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ilmoitus siitä, että Iran on täyttänyt viime vuoden heinäkuussa sovitun ydinohjelman ehdot.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja