Mainos

BBC: Kirjeet paljastavat – Paavilla läheinen suhde naimisissa olevaan naiseen

Sadat kirjeet ja valokuvat paljastavat Paavi Johannes Paavali II:lla olleen läheisen suhteen naimisissa olleeseen naiseen. BBC:lle näytettyjen kirjeiden perusteella suhde kesti yli 30 vuotta.

Paavin ja puolalaissyntyisen amerikkalaisfilosofi Anna-Teresa Tymienieckan välistä kirjeenvaihtoa on säilytetty Puolan kansalliskirjastossa vuosia, mutta sitä ei ole esitelty julkisesti.

BBC:n mukaan kirjeet paljastavat paavista harvoin nähdyn puolen. Viesteissä ei ole viitettä siitä, että paavi olisi rikkonut selibaattilupaustaan.

Paavin ja Tymienieckan ystävyys alkoi vuonna 1973, jolloin nainen otti yhteyttä tuolloin vielä kardinaali Karol Wojtylana tunnettuun Krakovan arkkipiispaan tämän kirjoittamasta filosofian teoksesta.

Tymieniecka matkusti tämän jälkeen Yhdysvalloista Puolaan keskustelemaan kirjasta, jonka jälkeen kaksikko aloitti kirjeenvaihdon. Aluksi kardinaalin viestit olivat olleet hyvin muodollisia, mutta muuttuivat yhä intiimimmiksi ystävyyden syvennyttyä.

Vuonna 1974 kardinaali kirjoitti, että hän luki yhä uudelleen neljää kirjettä, jotka Tymieniecka oli kirjoittanut yhden kuukauden aikana, koska ne olivat ”niin merkityksellisiä ja syvästi henkilökohtaisia”.

Ennen näkemättömissä valokuvissa tuleva paavi nähdään rennompana kuin koskaan. Hän oli kutsunut Tymienieckan kävelyille ja hiihtolomille sekä lomailemaan telttaretkelle. Kuvissa Tymieniecka nähdään myös vierailemassa Vatikaanissa.

Lahjaksi kaulanauha

Vuonna 1976 kirjoitetuissa kirjeissä kardinaali vaikutti BBC:n mukaan kamppailevan sen kanssa, mitä kaksikon välinen ystävyys tarkoitti.

Syyskuussa 1976 kirjoittamassaan kirjeessä hän kirjoitti:

– Rakas Teresani. Olen saanut kaikki kolme kirjettäsi. Kirjoitat, että tunnet olosi kahtia revityksi, mutta en löydä vastausta näihin sanoihin.

Kardinaali kuvaili naista lahjaksi Jumalalta.

Kirjeet paljastivat, että kardinaali antoi Tymienieckalle lahjaksi erään tärkeimmistä esineistään, uskonnollisen kaulanauhan.

10. syyskuuta 1976 päivätyssä kirjeessä kardinaali kirjoitti:

– Jo viime vuonna etsin vastausta näihin sanoihin ”kuulun sinulle” ja viimein, ennen lähtöä Puolasta löysin tavan – kaulanauhan.

Kardinaali sanoi, että kaulanauhan avulla hän oli saattanut ”hyväksyä ja tuntea sinut kaikkialla, kaikissa tilanteissa, olitpa sitten lähellä tai kaukana”.

Paaviksi tulonsa jälkeen hän kirjoitti:

–Kirjoitan sinulle tapahtuman jälkeen, jotta kirjeenvaihtomme jatkuisi. Lupaan, että muistan kaiken tällä uudella vaiheella matkallani.

BBC ei ole nähnyt Tymienieckan kirjoittamia kirjeitä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.