BBC: Kiina rikkoo Sudanin asevientikieltoa

Kiina auttaa sotilaallisesti Sudanin hallitusta Darfurissa vastoin YK:n määräämää asevientikieltoa. Tämä käy ilmi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n huomenna lähetettävästä tv-reportaasista. BBC:n Panorama-ohjelma on löytänyt todisteita siitä, että Kiina on toimittanut kuljetuskalustoa Sudaniin ja kouluttanut taistelulentäjiä vastoin asevientikieltoa.

YK:n vuonna 2005 asettaman asevientikiellon mukaan ulkovaltojen tulee varmistaa, etteivät ne toiminnallaan auta sotilaallisesti mitään Darfurin konfliktin osapuolta.

BBC on pystynyt todistamaan ensi kertaa, että Kiinan Sudaniin toimittamia sotilaskuorma-autoja on päätynyt Darfuriin. Asia varmistui, kun Darfurin kapinalliset tallensivat BBC:n videokameroilla kuorma-autojen liikkumista konfliktialueella. Kuorma-autojen merkinnät vahvistivat, että kyseessä oli vuonna 2005 Sudaniin toimitettu erä.

YK on aiemmin epäillyt, että Kiina toimitti Sudaniin yli 200 sotilaskuorma-autoa vuonna 2005, kun asevientikielto oli jo voimassa. YK:n tutkimusryhmä ei kuitenkaan pystynyt todistamaan epäilyjään.

BBC sai lisäksi selville, että Kiina on kouluttanut asevientikiellon vastaisesti sudanilaisia taistelulentäjiä kiinalaisvalmisteisia A-5 Fantan -hävittäjiä varten. Sudanin armeijan epäillään käyttäneen kiinalaishävittäjiä Darfurin kyliin tehdyissä iskuissa.

Kiinalaishävittäjät on ilmeisesti toimitettu Sudaniin ennen YK:n asevientikieltoa.

Ilmatorjunta-aseita käytetty iskuissa kyliin

Silminnäkijöiden mukaan Darfurissa käytettävien kiinalaisajoneuvojen lavoilla on ollut myös kiinalaisia ilmatorjunta-aseita. Tshadin pakolaisleireiltä tavoitetut ihmiset ovat kertoneet, että Sudanin hallituksen joukot ovat käyttäneet ilmatorjunta-aseita hyökkäyksissään Darfurin kyliin.

Lentokalustoa vastaan tarkoitetut aseet aiheuttavat suurta tuhoa kylissä, sillä aseen ammukset räjähtävät osuessaan kohteeseensa.

Kiinan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan BBC:n tietoja. Virallisesti Kiina sanoo noudattavansa YK:n asevientikieltoa.

Kiinalla ja Sudanilla on tiiviit taloudelliset siteet. Energiaa janoava Kiina ostaa muun muassa valtaosan Sudanin tuottamasta öljystä.

YK:n arvion mukaan 200 000-300 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa viisi vuotta jatkuneen Darfurin kriisin aikana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat