Mainos

BBC: Kierrätyspahvi saastuttaa elintarvikkeita

Kierrätyspahvista valmistetut elintarvikepakkaukset ovat terveydelle haitallisia, väittää sveitsiläinen tutkijaryhmä.

BBC:n verkkosivujen mukaan tutkijat ovat löytäneet myrkyllisiä mineraaliöljyjä monista sellaisista elintarvikkeista, jotka on pakattu kierrätetystä pahvista valmistettuihin pakkauksiin. Mineraaliöljyt ovat peräisin painomusteesta. Niille altistuminen saattaa aiheuttaa sisäelinten tulehduksia ja syöpää.

Sveitsin hallituksen tutkijaryhmä on löytänyt mineraaliöljyjä muun muassa pastasta, riisistä ja muroista. Terveydelle haitallisia öljyjä on löytynyt jopa satakertaisesti yli sallitun määrän.

Johtavat kansainväliset ruoanvalmistajat ovat ottanet tutkimustulokset vakavasti. Ruokajätti Jordans ilmoittanut luopuneensa kierrätyspahvin käytöstä pakkauksissaan, ja muun muassa Kellogg's ja Weetabix kertovat "ottavansa askeleita" vähentääkseen mineraaliöljyjen määrää pakkausmateriaalissa.

BBC:n mukaan yli puolet Euroopassa käytettävästä pakkauskartongista on valmistettu kierrätysmateriaalista. Painomustejäämien mineraaliöljyt imeytyvät elintarvikkeisiin ohuiden suojapussien läpi.

Tohtori Koni Grobin johtama tutkimusryhmä huomauttaa, että sairastuakseen kuluttajien täytyy altistua mineraaliöljyille useiden vuosien ajan.

Sveitsin elintarviketurvallisuusviranomaisten mukaan monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota noudattavien kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.